Strašilo

animated, Yugoslavia: Croatia, 1957 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

DIRECTED BY: Vatroslav Mimica

Strašilo

SCRIPT:
Vatroslav Mimica,
Vladimir Tadej

PHOTOGRAPHY:
Crtež: Ivo Kušanić,
Animacija: Vladimir Jutriša

MUSIC:
Vladimir Kraus-Rajterić

Synopsis:

Usamljeno strašilo ima veliku želju biti prijatelj pticama, no one ga ignoriraju. Njegova će hrabrost u određenom trenutku u potpunosti izmijeniti ptičju perspektivu.

Iako je Vatroslav Mimica, jedan od kasnijih prvaka modernističkog crtanog filma, ovaj animirani film napravio u diznijevskom stilu, koji je tada još uvijek dominirao u Zagreb filmu, već je u njemu vidljiva slobodna upotreba reducirane animacije, kojom se maštovito iznevjerava mimetička stvarnost. Strašilo je prikazano 1958. na festivalu u Cannesu kao jedan od sedam hrvatskih animiranih filmova (među kojima i Mimičin modernistički klasik Samac), a oduševljeni strani kritičari filmovima su nadjenuli slavni nadimak zagrebačka škola crtanog filma. Film je namijenjen prvenstveno djeci i razvija alegorijsku poruku o borbi protiv predrasuda.

Film Strašilo restauriran je u programima digitalne restauracije Ustanove Zagreb film, u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a uz potporu Grada Zagreba i HAVC-a. Restauracija je provedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film.

Autor komentara: Juraj Kukoč

color, digital restauracija, 10'