Terminator 2: Judgment Day

sci-fi, USA, 1991 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

DIRECTED BY: James Cameron

Terminator 2: Judgment Day

CAST:
Arnold Schwarzenegger,
Linda Hamilton,
Edward Furlong,
Robert Patrick

SCRIPT:
James Cameron,
William Wisher Jr.

PHOTOGRAPHY:
Adam Greenberg

MUSIC:
Brad Fiedel

EDITING:
Mark Goldblatt,
Richard A. Harris

SCENOGRAPHY:
John M. Dwyer

COSTUMES:
Marlene Stewart

Synopsis:

Godine 2029. planet Zemlju razara rat između dominantne i zlonamjerne umjetne inteligencije Skyneta te ljudskog pokreta otpora. Skynet šalje najnoviji model terminatora, T-1000, sačinjen od neuništivog tekućeg metala, u prošlost, u 1995. godinu, da ubije sadašnjeg vođu otpora Johna Connora dok je bio dječak.

Dječak John živi u posvojiteljskoj obitelji i misli da njegova majka Sarah, zatočena u umobolnici, pati od deluzija. Ona, naime, tvrdi da je on budući vođa pokreta otpora protiv umjetne inteligencije i njezinih strojeva koji će zavladati Zemljom. Kako bi onemogućio Skynetov plan, pokret otpora angažira reprogramirani prethodni model terminatora T-800, koji je prethodno trebao ubiti Sarah prije nego što je rodila Johna. Sada je T-800 u službi ljudi, Johna Connora i njegove majke, a iako je izrazito inferioran novom modelu T-1000, ipak ima minimalne šanse da izvrši svoj zadatak…
 

Dvije godine nakon što je 1982. potpuno neuspješno debitirao na dugom igranom metru katastrofalno primljenim SF-hororom Piranja 2, James Cameron ostvario je neočekivan uspjeh niskobudžetnim akcijskim SF-om Terminator, svojim prvim dugometražnim američkim projektom. U to doba ovaj tada 30-godišnji Kanađanin vjerojatno nije ni sanjao da će za manje od 15 godina, zahvaljujući nizu od kritike gotovo unisono podržanih velikih komercijalnih hitova, postati komercijalno najuspješniji i najmoćniji svjetski filmski autor, a ta kulminacija desila se 1997. senzacionalnim odjekom Titanica. Na putu do te priče o velikoj ljubavi koja lakoćom nadvladava klasne razlike usred tragične havarije najvećeg dotadašnjeg putničkog broda na svijetu, možda presudna stepenica bio je Terminator 2, produkcijski i tehnički 'meganabildani' nastavak produkcijsko-tehnički skromnog, ali izuzetno maštovitog Terminatora.

Naime, budžet drugog Terminatora iznosio je za ono doba nevjerojatnih stotinjak milijuna dolara, čime je postao najskupljim filmom ikad snimljenim do tog trenutka, ali i zarada je bila impresivna – u svjetskoj kino distribuciji zaradio je više od pola milijarde dolara. Također, kritičari kao da su se međusobno natjecali tko će filmu uputiti veće komplimente, mora se priznati – posve zaslužene. Naime Terminator 2: Sudnji dan, kako glasi puni naslov, izvanredno je, na do njegove pojave neviđen način, spojio revolucionarnu i spektakularnu tehnologiju (koja uključuje prvu uporabu kompjuterski generiranog glavnog karaktera u dugometražnoj igranoj mainstream kinematografiji) s tradicionalnijim žanrovskim pristupom.

Motivi odnosa majke i sina, stvaranja nove jezgrene obitelji, samožrtvovanja humanoidnog stroja za viši, humanistički cilj, nezaboravna pojava Linde Humilton u ulozi Sarah Connor kao emancipirane žene ratnice spremne na sve da zaštiti svoje dijete (spoj progresivnog i tradicionalnog u tom liku), samo su neki od poticajnih sastojaka briljantno režiranog filma kojim je James Cameron, nakon Aliena 2 i Bezdana,  definitivno potvrdio da je kreativno i komercijalno najpotentniji filmaš SF-žanra koji, međutim, ne ostaje u žanrovskim granicama nego ih veličanstvenim zamahom prevladava.

Film je osvojio niz takozvanih tehničkih Oscara (za najbolji zvuk, montažu zvučnih efekata, vizualne efekte te šminku), a njegova prava vrijednost potvrđena je 2023. kad ga je Kongresna knjižnica uvrstila u svoj Nacionalni filmski registar kao djelo od posebnog značaja.   

Autor teksta: Damir Radić

color, 137'

Trailer