The Big Lebowski

crime-comedy, USA, UK, 1998 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

DIRECTED BY: Joel & Ethan Coen

The Big Lebowski

CAST:
Jeff Bridges (The Dude),
John Goodman (Walter Sobchak),
Julianne Moore (Maude Lebowski),
Steve Buscemi (Theodore Donald 'Donny' Kerabatsos),
David Huddleston (The Big Lebowski),
Philip Seymour Hoffman (Brandt),
Tara Reid (Bunny Lebowski)

SCRIPT:
Joel & Ethan Coen

PHOTOGRAPHY:
Roger Deakins

MUSIC:
Carter Burwell

EDITING:
Ethan Coen,
Joel Coen,
Tricia Cooke

SCENOGRAPHY:
Chris L. Spellman

COSTUMES:
Mary Zophres

Synopsis:

U Los Angelesu 1991. godine zatječemo zgubidana Jeffa Lebowskog, strastvenog ljubitelja kuglanja, ispijanja piva i pušenja trave, koji samog sebe oslovljava nadimkom Dude. Kad mu jedne večeri u stan upadnu dvojica provalnika koji zatraže da im vrati novac koji je njegova supruga navodno potrošila, Dude ih bezuspješno pokuša uvjeriti da to nije istina jer on jednostavno nema suprugu, nakon čega se oni pomokre po njegovu omiljenom sagu i odu. Dude će ubrzo shvatiti da su provalnici zapravo tražili Jeffreyja Lebowskog, hendikepiranog bogataša koji živi s rastrošnom suprugom Maude i od kojeg Dude odluči zatražiti novi tepih.

No bogataš Lebowski ne podnosi besposličare, pa Dudea najprije istjera iz kuće, da bi ga ubrzo pozvao natrag uz objašnjenje da mu je supruga oteta. Štoviše, Lebowski želi Dudea angažirati za predaju otkupnine otmičarima, na što ovaj nevoljko pristane, a u predaji novca kriminalcima pridružit će mu se i prijatelj Walter. Nakon što on predloži da otmičarima predaju lažnu torbu s novcem, a milijun dolara zadrže za sebe, dečki će s prijateljem Theodoreom 'Donnyjem' Kerabatsosom otići na kuglanje, da bi uskoro otkrili da im je auto ukraden zajedno s novcem.
 

Godine 1998. prikazana u konkurenciji berlinskog festivala te nominirana za Europsku filmsku nagradu, sjajna anarhoidna krimi-komedija braće Joela i Ethana Coena (Krvavo jednostavno, Arizona junior, Fargo, Čovjek kojeg nije bilo) kultno je ostvarenje koje se vrlo slobodno oslanja na glasoviti roman Veliki san Raymonda Chandlera. Prema riječima Joela Coena, on i Ethan su načelno željeli slijediti priču Chandlerova romana, njezinu epizodnu strukturu s likovima koji pokušavaju riješiti zagonetku, no istodobno su željeli koncipirati i naglašeno složenu i apsurdnu storiju koja bi sama za sebe zapravo bila nevažna. U tome su u potpunosti uspjeli, lik Dudea Lebowskog, kojeg izuzetno raspoloženo tumači oskarovac Jeff Bridges (Posljednja kino predstava, Čovjek sa zvijezda, Crazy Heart, Čovjek zvan hrabrost), dijelom koncipirajući prema Jeffu Dowdu, pripadniku organizacije protivnika vijetnamskog rata iz Seattlea, a dijelom prema vijetnamskom veteranu i njihovom prijatelju Peteu Exlineu.

Lik Dudeova najboljeg prijatelja Waltera (također sjajni John Goodman iz Mora ljubavi, Barton Finka, Arga i humoristične serije Roseane) temeljen je dijelom na Exlineovu prijatelju Lewu Abernathyju, a dijelom na slavnom redatelju, ljubitelju oružja i također vijetnamskom veteranu Johnu Miliusu. Unatoč skromnoj kino-zaradi od samo 17 milijuna dolara, odlično režiran film je zahvaljujući osebujnim i slikovitim likovima, nadrealnim sekvencama snova, nekonvencionalnim dijalozima i eklektičnom soundtracku ubrzo stekao kultni status. Toliki da su njegovi obožavatelji 2002. godine utemeljili festival posvećen Dudeu Lebowskom, koji se iz izvorno grada Louisvillea u Kentuckyju s vremenom proširio na niz američkih gradova, a fan Oliver Benjamin je 2005. godine utemeljio i religiju nazvanu Dudeizam, čija su načela nadahnuta životnom filozofijom Dudea Lebowskog.

color, 117'

Trailer