„Tuškanac u gostima“ najavljuje ciklus „Filmovi koje volite“


Tijekom obnove zgrade, kino Tuškanac svoje će programe provoditi pod nazivom „Tuškanac u gostima“, a već od subote, 7. listopada, u Centru za kulturu i informacije Maksimir počinje ciklus najgledanijih filmova u Tuškancu.


Vođeno senzibilitetom svojih gledatelja, kino Tuškanac će u okviru „Filmova koje volite“, prvog ciklusa izvan svoje zgrade, tijekom listopada i studenog oživjeti dobro zapamćene klasike najznačajnijih svjetskih filmaša poput Bergmana, Kieślowskog, Lyncha, Wendersa, Woodyja Allena, Vatroslava Mimice i drugih.

Budući da od danas do kraja obnove Kino privremeno zatvara svoja vrata za posjetitelje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja Kinom Tuškanac već gotovo dva desetljeća, skrbeći o kontinuitetu svoje misije širenja filmske kulture i odanosti gledateljima, nastojat će dobrim filmskim pričama ovog kina posjetiti većinu zagrebačkih kvartova.

U prostoru Centra za kulturu i informacije Maksimir već ove subote (7.10.) bit će prikazana poetična egzistencijalna drama Krzysztofa Kieślowskog Tri boje: plavo (1993) koja je, uz druga dva dijela etički potkovane trilogije, autora vinula do statusa jednog od najznačajnijih europskih redatelja. Sljedeće subote (14. 10.) na rasporedu je Wendersovo onirično i osobno djelo Nebo nad Berlinom (1987) koje je netipičnom ljubavnom pričom doprinijelo redateljevu statusu intelektualne ikone moderne europske kinematografije. Po mnogima najeksperimentalnije i najzahtjevnije Bergmanovo djelo Persona (1966) prikazat će se u nedjelju (15.10.) imponirajući dojmljivom ugođajnošću te primjereno produhovljenim glumačkim interpretacijama Bibi Andersson i Liv Ullmann.

U dvorani Kina Forum na rasporedu je 10. listopada Lynchova psihološka noirovska drama plemenite infantilnosti i dijaboličnosti Plavi baršun (1986) u kojoj se redatelj odvažio baviti motivom sadomazohizma dok će humorna drama Woodyja Allena Manhattan (1979), koja nudi dojmljiv prikaz kriza identiteta i seksualnih neuroza suvremenih Njujorčana, biti prikazana dvije večeri kasnije (12.10.).

U najavi je programa „Tuškanac u gostima“ i retrospektiva filmova Vatroslava Mimice, kao i brojni drugi filmski naslovi. O filmovima, ciklusima, kao i kinima domaćinima, gledatelji će biti obaviješteni putem mrežnih stranica i društvenih mreža Kina.

Godinama njegujući dominantno kinotečni i art program, velikim dijelom usmjeren na ostvarenja priznatih autora koja više nije moguće vidjeti na velikom platnu, a kojima se filmski entuzijasti rado vraćaju, Kino Tuškanac i u izmijenjenim okolnostima nastavlja djelovati u istom stilu.

Tako će u predstojećem razdoblju Kino Tuškanac svoju priznatu estetiku dovesti u kvartove svoje publike, a na tuškanačkom će se brežuljku, nakon obnove i modernizacije infrastrukture, neometano nastaviti očuvanje tradicije mjesta gdje počinje dobra filmska priča.

-----------

Raspored prvih projekcija s točnom lokacijom i vremenom prikazivanja dostupan je OVDJE, a ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti online putem platforme ulaznice.hr te sat vremena prije projekcije u kinu domaćinu „Tuškanca u gostima“.

 

Mrežna stranica: http://kinotuskanac.hr/
Facebook: https://www.facebook.com/KinoTuskanac
Instagram: https://www.instagram.com/kinotuskanac/
Kontakt adresa: info@kinotuskanac.hr