Događaj

igrani, Jadran film, 1969

REŽIJA: Vatroslav Mimica

Događaj

ULOGE:
Pavle Vuisić,
Srđan Mimica,
Boris Dvornik,
Fabijan Šovagović,
Neda Spasojević,
Marina Nemet,
Fahro Konjhodžić

SCENARIJ:
Željko Senečić,
Vatroslav Mimica

FOTOGRAFIJA:
Frano Vodopivec

GLAZBA:
arhivska

MONTAŽA:
Katja Majer

Sadržaj:

Djed i njegov 12-godišnji unuk, koji žive u kući na osami, odlaze na sajam prodati konja. Put ih vodi kroz šumu, u kojoj vlada atmosfera neke prijeteće slutnje. Na sajmu dječak zapazi djevojčicu, svoju vršnjakinju, koja mu privuče pažnju.

Nakon prodaje konja, djed padne u oči podmuklom razbojniku Matijeviću koji nagovori lokalnog lugara da ga slijede kako bi se domogli njegova novca. Djed primijeti da ih prate i pokušava  zajedno s unukom umaći, ali zlikovci su sve bliže…

Nakon modernističke trilogije Prometej s otoka Viševice, Ponedjeljak ili utorak i Kaja, ubit ću te!, klasik hrvatske i jugoslavenske kinematografije Vatroslav Mimica odlučio se vratiti standardnijem narativnom prosedeu. Tako je nastao Događaj, temeljen na priči Antona Pavloviča Čehova, triler-drama s elementima horora u samoj završnici, i film kojim se autor nastavlja na prethodnika Kaja, ubit ću te! u smislu bavljenja (iracionalnim) zlom.

No, dok je prethodnik bio smješten u uglavnom urbani milje mediteranskog gradića, Događaj je ambijentiran u ruralno područje kontinentalne Hrvatske, čiju je atmosferu Mimica sjajno uhvatio. Poetički, naslanja se na naturalističku tradiciju (uključujući korištenje isključivo prizorne muzike), garnirajući je nerijetko morbidnom intonacijom (antologijska je sekvenca dječje igre na tavanu 'uklete kolibe' kao uvertira završnog pokolja), što je navješteno u spomenutom prethodnom ostvarenju Kaja, ubit ću te!.

Riječ je i o zanimljivoj varijanti filma putovanja, odnosno ceste, ovog puta ruralne, makadamske kojom se likovi kreću pješice, i oko tog provodnog motiva putovanja  formira se filmska kompozicija. Događaj je osebujan i po tome što je velika zvijezda Boris Dvornik u njemu ostvarila jednu od svojih vrlo rijetkih uloga negativaca, a sjajni su mu partneri također glumački velikani Pavle Vuisić i Fabijan Šovagović.

Odlična je i Neda Spasojević u roli psihotične lugarove supruge, ali i dječji par Srđan (Sergio) Mimica – Marina Nemet, koji će šest godina kasnije, kao tinejdžeri,  ponovo nastupiti zajedno u Mimičinom kapitalnom projektu Seljačka buna 1573.  Na Pulskom festivalu Događaj je dobio Srebrnu arenu kao drugi najbolji film (iza Nizvodno od sunca Fedora Šukobonje), sam Mimica nagrađen je Srebrnom arenom za režiju, a Frano Vodopivec Zlatnom za najbolju kameru (fotografiju).

Autor teksta: Damir Radić

boja, 35mm, 93'

Trailer