Imaginarij Dr. Parnasusa

The Imaginarium of Doctor Parnassus, igrani, avanturistički, fantazija, komedija, UK, Francuska, Kanada, 2009

REŽIJA: Terry Gilliam

Imaginarij Dr. Parnasusa

ULOGE:
Heath Ledger (Tony),
Johnny Depp (Tony),
Jude Law (Tony),
Colin Farrell (Tony),
Christopher Plummer (doktor Parnassus),
Andrew Garfield (Anton),
Verne Troyer (Percy),
Lily Cole (Valentina),
Tom Waits (Nick)

SCENARIJ:
Terry Gilliam,
Charles McKeown

FOTOGRAFIJA:
Nicola Pecorini

GLAZBA:
Jeff Danna,
Mychael Danna

MONTAŽA:
Mick Audsley

Sadržaj:

Napomena: S obzirom da u subotu 11. veljače u 21 sat projekcija filma nije mogla biti održana zbog nestanka struje u kvartu, ponavljamo projekciju u novom terminu, u subotu 18. veljače u 21:15. 
Pozivamo sve koji imaju karte od ranije projekcije da slobodno s tom ulaznicom dođu pogledati film u novom terminu.
U slučaju da vam novo vrijeme projekcije ne odgovara, možete na blagajni kina svoju kartu zamijeniti za bilo koju od naših ostalih projekcija.

Staromodni i već prilično dotrajali cirkus naziva ´Imaginarij doktora Parnassusa´ kruži ulicama današnjeg Londona. Pred malobrojnom publikom u cirkusu nastupa ostarjeli doktor Parnassus sa svojom kćerkom Valentinom te pomoćnicima Antonom i patuljkom Percyjem. Tri su dana do Valentinina 16. rođendana, i doktor Parnassus je izuzetno zabrinut zbog tog datuma. Naime, rijetki posjetitelji cirkusa ne znaju da je on star tisuću godina, i da je nekad davno bio redovnik s istoka kojem je povjereno pripovijedanje priče o kojoj ovisi opstanak čitavog svijeta. U ono vrijeme Parnassusu je pristupio sam vrag, šarmantni gospodin Nick, koji mu je ponudio besmrtnost, što je ovaj i prihvatio. Tijekom nekoliko stoljeća Parnassus je s gospodinom Nickom sklopio mnoge oklade, a ona najvažnija pala je kad je upoznao ljubav svog života. Tada je Parnassus u zamjenu za besmrtnost stekao mladost, ali pod uvjetom da svako dijete koje dobije s voljenom ženom na svoj 16. rođendan postane vlasništvo gospodina Nicka. Vrijeme brzo prolazi i Valentinin 16. rođendan se bliži, što znači da će vrag doći po nju. Stoga Parnassus s gospodinom Nickom sklopi novu okladu – Valentinu će dobiti onaj koji prvi uspije zavesti pet duša. Da bi pobijedio vraga, Parnassus Valentininu ruku obeća onome tko mu pomogne dobiti okladu. A to bi mogao biti mladi Tony, momak kojeg će Valentina i Anton u posljednji trenutak spasiti od vješanja.

Godine 2010. nominirana za Oscara za najbolju kostimografiju i scenografiju, te iste godine nominirana za najprestižniju britansku filmsku nagradu BAFTA u kategorijama najuspjelije šminke i produkcijskog dizajna, pustolovna fantasy komedija suscenarista i redatelja Terryja Gilliama posljednji je film u karijeri nažalost prerano preminulog Heatha Ledgera. On je preminuo nakon svega trećine odrađenog angažmana, zbog čega je produkcija projekta privremeno zaustavljena, dok se nije iznašlo zgodno zamjensko rješenje. Lik kojeg on tumači doživio je mijene i transformacije, osobito tijekom putovanja kroz svijet snova, pa su se u ulozi Tonyja u segmentima izmijenili i Johnny Depp, Jude Law i Colin Farrell. Film je naposljetku Ledgeru i posvećen, jednako kao i suproducentu Williamu Vinceu, koji je također preminuo tijekom rada na projektu. Posrijedi je razigrana, maštovita, pomaknuta, dojmljivo stilizirana i vizualno impresivna storija u kojoj se na zanimljiv i inventivan način varira tema faustovske pogodbe, odnosno ugovora s vragom, tema koja korijene vuče iz germanskih narodnih predaja i književnosti, da bi svoje kvalitativne vrhunce dosegnula u Goetheovu Faustu i u drami Tragična povijest života i smrti doktora Faustusa engleskog dramatičara Christophera Marlowea. U rukama nekog drugog filmaša ovako problematična produkcija mogla je rezultirati ozbiljnim promašajem, no Terry Gilliam ju je pretvorio u prilično impresivnu fantaziju koja imponira svim svojim sastavnicama i u kojoj je lako prepoznati izvedbeni prosede iznimno maštovitog montipajtonovca. Baš kao ni zamjene glumaca, ni povremeno nekoherentna naracija niti mjestimična dramaturška zbrkanost ne mogu umanjiti vizualnu fascinantnost ostvarenja koje ponajviše plijeni likovnošću te scenografskim i kostimografskim rješenjima. Šarmantnog gospodina Nicka, odnosno vraga, izuzetno raspoloženo tumači Tom Waits.

boja, 123'

Trailer