Majmunska posla

Monkey Business, igrani, komedija, SAD, 1952 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

REŽIJA: Howard Hawks

Majmunska posla

ULOGE:
Cary Grant (Barnaby Fulton),
Ginger Rogers (Edwina Fulton),
Charles Coburn (Oliver Oxley),
Marilyn Monroe (Lois Laurel),
Hugh Marlowe (Hank Entwhistle)

SCENARIJ:
Ben Hecht,
Charles Lederer,
I.A.L. Diamond

FOTOGRAFIJA:
Milton R. Krasner

GLAZBA:
Leigh Harline

MONTAŽA:
William B. Murphy

SCENOGRAFIJA:
Thomas Little,
Walter M. Scott

KOSTIMI:
Travilla

Sadržaj:

Smušeni profesor Barnaby Fulton mjesecima bezuspješno pokušava sastaviti formulu napitka koji bi ljude pomlađivao. Jednog dana, međutim, jedan od laboratorijskih majmuna u igri slučajno izmiješa kemikalije i izlije ih u posudu s vodom iz koje se zatim napije profesor Fulton. Posve neočekivano, on se vrlo brzo pomladi duhom, kupi novo odijelo i sportski auto, promijeni frizuru te krene u razuzdanu zabavu gradom u društvu atraktivne šefove tajnice Lois Laurel.

Kad napitak nakon osam sati prestane djelovati, Barnaby opet postane stari predvidljivi profesor Fulton. Ubrzo se pokaže da napitak na jednak način djeluje i na njegovu suprugu Edwinu, koja naglo dobije smisao za pustolovine te zbog naočitog Hanka, svog udvarača iz mladosti, gotovo napusti Barnabyja. A kad djelovanju napitka budu izloženi i Barnabyjevi kolege i poznanici, koji se počnu ponašati poput nezrelih adolescenata, profesor Fulton će zaključiti da napitak donosi samo nevolje.
 

Godine 1953. nominirana za Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice (sjajna Ginger Rogers), izvrsna screwball komedija s elementima fantastike redatelja Howarda Hwaksa još je jedno izuzetno zabavno, vrlo dinamično, iznimno šarmantno, efektno pomaknutim likovima i iskričavim rafalnim dijalozima nakrcano, maestralno režirano i raspoloženo glumljeno ostvarenje jednog od najznačajnijih autora u povijesti američke kinematografije.

Hawks je ugled stekao i svojim screwball komedijama koje pripadaju klasicima žanra, a među koje se ubraja i ovaj film, za koji je sam autor smatrao da mu premisa nije osobito uvjerljiva, te je pretpostavljao da neće biti pretjerano zabavan. Srećom, bio je posve u krivu, jer je posrijedi naglašeno razigrano i mjestimice urnebesno duhovito djelo u kojem su partnerice nenadmašnog Caryja Granta glasovita Ginger Rogers, Oscarom ovjenčana partnerica Freda Astairea iz niza od 10 hit-mjuzikala, od Leta za Rio Thorntona Freelanda do Barkleyevih s Broadwayja Charlesa Waltersa, te u ono vrijeme mlada Marilyn Monroe.

Ona je dotad najzapaženije uloge ostvarila dvije godine ranije u remek-djelima Džungla na asfaltu Johna Hustona i Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza, nizala je ulogu za ulogom, te je iste 1952. nastupila i u film-noiru Ne moraš kucati Roya Warda Bakera i u žanrovski srodnom Noćnom sudaru Fritza Langa, a sljedeće godine je zablistala glavnom ulogom u Niagari Henryja Hathawaya. Njena rola u Majmunskim poslima toliko je razigrana da je redatelj Peter Bogdanovich tvrdio kako je svojim nastupom zasjenila i glavnu glumicu Ginger Rogers. Iako je dio kritike držao da je Hawks odviše reciklirao zaplet i protagonista svog ranijeg antologijskog ostvarenja Silom dadilja, to nimalo ne umanjuje vrijednost ovog izvrsnog filma.

c/b, 97'

Trailer