Mudrijaši

Wise Guys, crna komedija, SAD, 1986

REŽIJA: Brian De Palma

Mudrijaši

ULOGE:
Danny DeVito (Harry Valentini),
Joe Piscopo (Moe Dickstein),
Harvey Keitel (Bobby DiLea),
Ray Sharkey (Marco),
Dan Hedaya (Anthony Castelo),
Lou Albano (Frank 'The Fixer' Acavano),
Julie Bovasso (Lil Dickstein),
Patti LuPone (Wanda Valentini),
Antonia Rey (Aunt Sadie)

SCENARIJ:
George Gallo,
Norman Steinberg

FOTOGRAFIJA:
Fred Schuler

GLAZBA:
Ira Newborn

MONTAŽA:
Gerald B. Greenberg

SCENOGRAFIJA:
Leslie Bloom

KOSTIMI:
Richard Bruno

Sadržaj:

Italoamerikanac Harry Valentini i njegov židovski prijatelj Moe Dickstein na dnu su hijerarhije mafijaškog klana iz Newarka koji predvodi Anthony Costello. Obavljajući za Costella marginalne poslove poput hranjenja njegove zlatne ribice, testiranja pancirke ili provjere je li ispod njegova auta postavljena bomba, Harry i Moe sanjaju o tome da jednog dana otvore prvi svjetski restoran s talijansko-židovskim delikatesama.

Jednom se prilikom pridruže jednom od Costellovih glavnih suradnika, nasilnom psihopatu Franku Acavanu, kako bi položili okladu za svog bossa na utrkama konja. S obzirom da Costello uvijek gubi na takvim okladama, Valentini u zadnji čas odluči kladiti se na drugog konja, a ne na onog na kojeg je boss naložio da se uplati iznos. Harry, međutim, ne zna da je trka ovaj put namještena te Costello gubi 250 tisuća dolara. Za odmazdu, Harry i Moe bivaju cijelu noć mučeni, a onda, ne znajući da je svaki od njih pristao na to, prisiljeni obećati da će ubiti jedan drugoga…

 

Mudrijaši su prva komedija koju je Brian De Palma samostalno režirao nakon svojih ranih filmova s kraja 1960-ih i početka 70-ih. Filmu ga je privukla mogućnost suradnje s Dannyjem De Vitom koji je u to vrijeme bio velika televizijska zvijezda serije Taksi, ali još je bio na počecima postajanja i velikom filmskom zvijezdom (Lov na zeleni dijamant i Dragulj s Nila bili su mu prvi hitovi, ali tamo su ipak glavnu pažnju privlačili Michael Douglas i Kathleen Turner).

Film je dobio oprečne kritike: neka poznata kritičarska imena, poput Rogera Eberta i Genea Siskela, bila su njime oduševljena, dok je u vodećem glasilu američki filmske industrije Varietyju dobio izrazito negativan komentar, a ukupni odjek kod kritike bio je osrednji. Postoji anegdota da su grubu verziju filma producenti prikazali legendarnom Billyju Wilderu, vodećem komedijskom autoru klasičnog Hollywooda, i da je njegova reakcija bila vrlo oštra: navodno je rekao da je film toliko loš da ga je nemoguće bitno popraviti. No zapravo se radi o solidnom djelcu u kojem u prvom planu nije De Palmina režija, ovaj put suspregnuta i funkcionalna, nego međuigra dvojice komičara, De Vita i Joea Piscopoa, koja je raspoložena i zaslužuje pozornost ljubitelja krimi-komedija. 

Autor teksta: Damir Radić

boja, 100'

Trailer