Nema zemlje za starce

No Country for Old Men, krimi-drama, SAD, 2007 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić,

REŽIJA: Joel & Ethan Coen

Nema zemlje za starce

ULOGE:
Tommy Lee Jones (Ed Tom Bell),
Javier Bardem (Anton Chigurh),
Josh Brolin (Llewelyn Moss),
Woody Harrelson (Carson Wells),
Kelly Macdonald (Carla Jean Moss),
Garret Dillahunt (Wendell)

SCENARIJ:
Joel Coen,
Ethan Coen (prema romanu Cormaca McCarthyja)

FOTOGRAFIJA:
Roger Deakins

GLAZBA:
Carter Burwell

MONTAŽA:
Ethan Coen,
Joel Coen

Sadržaj:

Negdje u nepreglednoj pustari u zapadnom Teksasu, tijekom lipnja 1980. godine, lokalni šerif Ed Tom Bell pripovijeda o tome kako se vremena mijenjaju i kako je u području u kojem on čuva zakon sve više nasilja. Jedan od onih koji će se susresti s nasiljem je i Llewelyn Moss, sredovječan muškarac koji u takvom ambijentu u prikolici živi sa svojom djevojkom, trudeći se preživjeti u jednoličnoj svakodnevici. Llewelyn ponekad uzme pušku i ode u krivolov u blizini meksičke granice, a tako će biti i onog dana kad tijekom krivolova zatekne žrtve obračuna narko-mafije.

Otkrivši da su svi koji su trebali biti uključeni u primopredaju droge mrtvi, Llewelyn na poprištu obračuna pronađe kovčeg s dva milijuna dolara. Zaključivši da mu se pruža prilika za stjecanje pravog bogatstva, Llewelyn shvati i da će vlasnik tog novca zasigurno poslati nekog u potragu za kovčegom. No on ne zna da će se na njegovu tragu ubrzo naći Anton Chigurh, profesionalni ubojica koji hladnokrvno likvidira svoje žrtve i koji uživa u tom poslu. Njegove su metode neobične, jer uza se nosi kanistar pun komprimiranog zraka i ljude ubija tako da im u mozak iz njega ispali zračni cilindar. Chigurh je opasni psihopat, upravo onakav tip nasilne osobe kakva itekako brine šerifa Bella.

 

Godine 2008. od osam nominacija za Oscara nagrađena onima za najbolji film, režiju, sporednu mušku ulogu Javiera Bardema i adaptirani scenarij, iste godine nagrađena Zlatnim globusom u kategorijama najuspjelijeg scenarija i sporedne muške uloge, te također 2008. od osam nominacija za najprestižniju britansku filmsku nagradu BAFTA ovjenčana onima za najboljeg sporednog glumca i fotografiju, koju potpisuje dvostruki oskarovac Roger Deakins, izvrsna triler-drama scenarista i redatelja Joela i Ethana Coena, koja je 2007. prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, izuzetno je uspjela ekranizacija i kod nas objavljenog romana Ovo nije zemlja za starce američkog prozaika i dramatičara Cormacka McCarthyja.

Prihvativši se jednog od najpoznatijih i najuspjelijih djela pisca koji se afirmirao i Pulitzerovom nagradom ovjenčanim romanom Cesta te proznim ostvarenjima Krvavi meridijan i Svi lijepi konji, a u određenoj mjeri i romanom Božje dijete, braća Coen kreirala su impresivan spoj naglašeno naturalističke triler-drame s elementima noira i modernog vesterna. Ostvarenje kojim su se braća Coen vratila u formu, nakon određenog kreativnog posrtanja u filmovima Razvedi me, zavedi me i Gangsterska petorka, pedantno je i s mnogo stila režiran film sporog ritma i izuzetno dojmljiva ozračja, djelo u kojem su se autori ponovo pozabavili banalnošću zla i nepredvidivim putevima sudbine.

Makabrična saga o propaloj trgovini drogom i njezinim krvavim posljedicama kompleksno je djelo koje obiluje nasiljem i crnim humorom, ali i impresivnim dugim krajobrazima Teksasa koji odišu autentičnošću i u kojima smrt vreba na svakom koraku. U tom smislu riječ je o filmu koji se na motivskoj i izvedbenoj, a time i kvalitativnoj razini, dobrim dijelom naslanja na možda najuspjelije filmove braće Coen Krvavo jednostavno i Fargo. No za razliku od tih djela, ovaj film odlikuju određena mirnoća i liričnost, pri čemu je tradicija iz nekih prošlih vremena i žanra vesterna oličena u šerifu Bellu i motivu krađe kovčega s novcem, dok suvremenost simboliziraju akcija i psihopatski ubojica.

A iznad svega lebdi tišina sa strujanjem vjetra i šumom koraka u prašini, impresivna tišina za čiju je ugođajnost izuzetno zaslužna i maestralna fotografija stalnog suradnika braće Coen Rogera Deakinsa. Javier Bardem je sjajan u zasluženo Oscarom nagrađenoj ulozi psihopatskog ubojice, a njegovi ravnopravni glumački partneri su Josh Brolin, koji je oskarovsku nominaciju osvojio za sporednu rolu u biografskoj drami Milk Gusa Van Santa, i također oskarovac Tommy Lee Jones.

boja, 122'

Trailer