Obitelj čudaka

The Royal Tenenbaums, humorna drama, SAD, 2001 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

REŽIJA: Wes Anderson

Obitelj čudaka

ULOGE:
Gene Hackman (Royal Tenenbaum),
Anjelica Huston (Etheline Tenenbaum),
Ben Stiller (Chas Tenenbaum),
Gwyneth Paltrow (Margot Tenenbaum),
Luke Wilson (Richie Tenenbaum),
Owen Wilson (Eli Cash),
Bill Murray (Raleigh St. Clair)

SCENARIJ:
Wes Anderson,
Owen Wilson

FOTOGRAFIJA:
Robert D. Yeoman

GLAZBA:
Mark Mothersbaugh

MONTAŽA:
Dylan Tichenor

SCENOGRAFIJA:
Sandy Reynolds-Wasco

KOSTIMI:
Karen Patch

Sadržaj:

Stari Royal Tenenbaum nekad je imao sve što se moglo poželjeti, uspješnu karijeru odvjetnika, imetak, voljenu suprugu, arheologinju Etheline, te sinove Chasa i Richieja i usvojenu kći Margot. Dok su sva djeca na određene načine bila genijalci, pa je Chas bio financijski genij, Richie juniorski prvak Amerike u tenisu, a Margot darovita spisateljica, sam Royal nikad nije bio poželjan tip oca. Upravo suprotno, osim što je zračnom puškom ustrijelio Chasa u prst, Richieja je iskorištavao za klađenja u borbama pasa, a Margot stalno isticao kao usvojenu kći, da bi naposljetku zbog pronevjere bio uhićen te tako napustio Etheline i obitelj.

Odrastanje bez oca na djeci je ostavilo teške posljedice tijekom sljedeća dva desetljeća pa je Chas nakon tragične smrti supruge postao opsjednut uvježbavanjem svoje djece za ponašanje u slučaju požara, Richie se nakon kolapsa na teniskom terenu otisnuo na plovidbu svjetskim morima, a Margot je završila u nesretnom braku s emotivno hladnim neurologom Raleighom St. Clairom. No svi će se opet spojiti kad se Royal jednog dana neočekivano pojavi te ustvrdi da umire od raka i da se prije smrti želi iskupiti za sve što je napravio djeci i Etheline, pred kojom je udaja za obiteljskog knjigovođu Henryja Shermana.
 

Godine 2002. nominirana za Oscara i nagradu BAFTA za najbolji izvorni scenarij, izvrsna humorna drama suscenarista i redatelja Wesa Andersona (Panika pod morem, Fantastični gospodin Lisac, Hotel Grand Budapest), s kojim je scenarij supotpisao glumac Owen Wilson, a za glavnu ulogu u kojoj je sjajni Gene Hackman nagrađen Zlatnim globusom, u vrijeme premijere bila je nerijetko proglašavana 'filmom godine', dok je Anderson tituliran kao najzanimljiviji američki komediograf još od Prestona Sturgesa.

Te su pohvale opravdane, jer je riječ o pametnom, naglašeno stiliziranom, odlično režiranom i stripovskim odmakom obilježenom ostvarenju koje napučuju efektno pomaknuti i karikaturalni likovi koji su uvijek jednako odjeveni. Cjelinu odlikuju domišljato ponavljanje tipičnih situacija u formi gega, bajkovit ugođaj s osloncem na poetiku filmova za djecu, izuzetno raspoložene glumačke interpretacije te originalnost izvedbenog prosedea, jer je film fikcijska adaptacija izmišljenog književnog djela kojem se pristupa posve ozbiljno, s poglavljima, međunaslovima i elaboriranjem prošlosti likova kroz zanimljive retrospektivne epizode.

Uvod u film s naracijom i opisom likova oblikovan je prema Veličanstvenim Ambersonovima Orsona Wellesa, a Gene Hackman i Anjelica Huston isprva su odbili ponuđene im uloge, smatrajući ih plitkima, da bi ih redatelj pridobio dodatnim uslojavanjem i produbljivanjem njihovih likova.

 

Ulaznice za projekciju 24. 07. u 21:00 moguće je kupiti online OVDJE ili na blagajni KIC-a sat vremena prije početka. 

boja, 110'

Trailer