Obučena da ubije

Dressed To Kill, triler, detektivski, SAD, 1980

REŽIJA: Brian De Palma

Obučena da ubije

ULOGE:
Michael Caine (Doctor Robert Elliott),
Angie Dickinson (Kate Miller),
Nancy Allen (Liz Blake),
Keith Gordon (Peter Miller),
Dennis Franz (Detective Marino),
David Margulies (Dr. Levy)

SCENARIJ:
Brian De Palma

FOTOGRAFIJA:
Ralf D. Bode

GLAZBA:
Pino Donaggio

MONTAŽA:
Gerald B. Greenberg

KOSTIMI:
Gary Jones,
Ann Roth

Sadržaj:

Kate Miller seksualno je frustrirana sredovječna žena koja se upušta u usputni seks s nepoznatim muškarcem. Potom je u liftu britvom ubija tajanstvena plavuša, čemu svjedoči mlada prostitutka Liz. Liz, Katein sin Peter i policijski detektiv Marino pokušavaju otkriti ubojicu...

 

Obučena da ubije vrhunski je primjer studiozna pristupa Briana De Palme poetičkom nasljeđu Alfreda Hitchcocka. Film je kombinacija demonstrativnog 'prepisivanja' Psiha odnosno općenito Hitchockova stila i motivike, te diskretne idiosinkratske nadgradnje kroz ulaženje u slojevit oblikovno-značenjski suodnos s predloškom.

Interakcija Psiha i Obučene da ubije nudi iznimno bogate interpretacijske mogućnosti, a posebno je zanimljivo da tamo gdje ga model Psiha više ne zadovoljava u potpunosti (razvoj radnje nakon neočekivana Kateina ubojstva u liftu koje odgovara neočekivanom Marioninom ubojstvu pod tušem u Psihu), De Palma pribjegava rješenjima iz ranijeg HItchcockova klasika Prozor u dvorište, da bi naposljetku, u uznemirujućem svršetku završne sekvence, posegnuo za autocitatom iz svog prvog velikog hita Carrie, adaptacije debitantskog romana Stephena Kinga.

Savršeno zaokružena cjelina, sa simetričnim oniričkim sekvencama na početku i kraju filma, Obučena da ubije upućuje i na strukturalističku poetiku, a fascinantno nadahnuta redateljska izvedba niza elaboriranih sekvenci (osobito antologijske sekvence u likovnoj galeriji) iznova svjedoči o nesvakidašnjem oblikovnom daru Briana De Palme. 

Autor teksta: Damir Radić

boja, 105'

Trailer