Zmijske oči

Snake Eyes, triler, SAD, 1998

REŽIJA: Brian De Palma

Zmijske oči

ULOGE:
Nicolas Cage (Rick Santoro),
Gary Sinise (Commander Kevin Dunne),
John Heard (Gilbert Powell),
Carla Gugino (Julia Costello),
Stan Shaw (Lincoln Tyler),
Kevin Dunn (Lou Logan)

SCENARIJ:
David Koepp

FOTOGRAFIJA:
Stephen H. Burum

GLAZBA:
Ryuichi Sakamoto

MONTAŽA:
Bill Pankow

SCENOGRAFIJA:
Daniel Carpentier

KOSTIMI:
Odette Gadoury

Sadržaj:

Mračne olujne noći u Atlantic Cityju korumpirani policijski detektiv Rick Santoro odlazi na boksački meč za prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Tamo susretne najboljeg prijatelja iz djetinjstva, mornaričkog zapovjednika Kevina Dunnea, koji sad radi za ministarstvo obrane i u pratnji je ministra Charlesa Kirklanda, zadužen za njegovu sigurnost.

Kad meč počne, Kevinovu pažnju zaokupi atraktivna crvenokosa Serena te on odlazi sa svog mjesta u gledalištu, na koje sjedne tajanstvena platinasta plavuša Julia Costello. Kad izazivač neočekivano nokautira prvaka, začuje se hitac i ministar Kirkland pada mrtav. Kevin ubija atentatora, a Rick ubrzo počne sumnjati da se ne radi o usamljenom ubojici nego zavjeri…
 

Nakon velikog komercijalnog uspjeha Nemoguće misije, najvećeg hita njegove karijere koji je začeo serijal hiperpopularnih filmova s Tomom Cruisom u glavnoj ulozi, Brian De Palma dobio je na raspolaganje velik budžet za svoj sljedeći projekt, daleko više autorski postavljene Zmijske oči. Njime se vratio svom omiljenom žanru tzv. psihološkog trilera (Nemoguća misija bila je spoj špijunskog trilera i akcijskog filma koji je uključivao i jamesbondovske elemente) te iznova demonstrirao atraktivni vizualni stil sa spektakularnim pokretima kamere koja u pojedinim scenama djeluje kao zaseban lik s vlastitom perspektivom.

Nicolas Cage odličan je u njegovoj prepoznatljivo campovskoj izvedbi moralno dvojbenog, ali suštinski pozitivnog policajca, a pravo otkriće bila je Carla Gugino kao Julia Costello, kojoj je to bila prva velika filmska uloga. Komercijalni odjek filma bio je korektan, no za kompanije Paramount i Disney koje su ga producirale razočaravajuć s obzirom da su uložile velika sredstva, dok su kritike uglavnom bile osrednje do slabe.

Odgovarajući u jednom intervjuu na kritičarske prigovore da se prerano otkriva tko je glavni negativac, De Palma je izjavio da ključna stvar u Zmijskim očima nije tko stoji iza zločina, jer je to film o odnosu dvojice ljudi i o tome kako otkriće zločinca utječe na taj odnos. Nasuprot prevladavajućem kritičarskom stavu, ugledni časopis Cahiers du cinéma uvrstio je Zmijske oči među najbolje filmove godine – na deveto mjesto svoje liste.     

Autor teksta: Damir Radić

boja, 99'

Trailer