Ciklus

Od 01.02. Do 16.04.2017.

Tražili ste – ponavljamo…

Ciklus Andreja Tarkovskog

Ciklus Andreja Tarkovskog

Pet srijeda s Tarkovskim:

Ciklus filmova jednog od najznačajnijih svjetskih redatelja Andreja Tarkovskog počinje u srijedu, 1. veljače u 19 sati. Na tuškanačkom platnu publika će vidjeti pet redateljevih dugometražnih naslova. Filmovi će se prikazivati srijedom, uvijek u istom terminu od 19 sati.

Već u prvom, debitantskom dugometražnom filmu Ivanovo djetinjstvo, vidljive su značajke redateljskoga stila Andreja Tarkovskog - poigravanje simbolima i snovima kroz priču o dvanaestogodišnjaku na njemačkom frontu za Drugog svjetskog rata. Film mu odmah donosi svjetsku slavu, Zlatnog lava u Veneciji, a postiže i veliki komercijalni uspjeh u Sovjetskom savezu.

Problemi sa cenzorima i rigoroznim vlastima u tadašnjem SSSR-u, počinju već s drugim filmom, Andrej Rubljov, zbog otvorene vjerske tematike, pa je film umjesto 1966. godine, kada je snimljen, na velika platna pušten tri godine kasnije. Ali film je postigao veliki uspjeh, opisivan je kao najsnažniji povijesni film ikad snimljen, a među prestižnim nagradama je i ona međunarodne kritike u Cannesu 1969. Poslije toga filma Tarkovski u svijetu uživa ugled najznačajnijeg ruskog redatelja nakon Eisensteina.

Slijedi adaptacija sf romana Solaris Stanislava Lema, za koji će kasnije redatelj izjaviti da mu je najdraži snimljeni film. Film mu je donio nagradu međunarodne kritike te nagradu žirija u Cannesu 1972.

Film s najviše autobiografskih elemenata je Ogledalo (1974.), gdje je koristio fragmente sjećanja na djetinjstvo, a kojim je posvetu odao ocu, koristeći njegovu naraciju i stihove, te majci davši joj manju ulogu u filmu. Znanstvenofantastičnoj tematici vraća se 1979. godine filmom Stalker, koji mu donosi nagradu Ekumenskog žirija u Cannesu.

Bergman o Tarkovskom:
'Tarkovski je za mene najveći jer je filmu dao novi jezik koji mu omogućava da uhvati život kao privid, kao san...Otkriće njegova prvog filma bio je za mene poput mirakula. Odjednom sam se našao pred vratima čije ključeve dosad nisam imao'

'Tarkovski je veliki majstor filma; tvorac novog organskog filmskog jezika u kome se život predstavlja kao ogledalo, kao san.'

 

Zbog velikog interesa publike, sve filmove iz ovog ciklusa ponovno ćemo prikazati tijekom ožujka i travnja!

Svi su filmovi prevedeni.
Ulaznica 10 kuna, za članove Filmskih programa besplatna.
Blagajna: 4834 039
Blagajna kina se otvara sat prije prve projekcija dana, a zatvara nakon početka zadnje projekcije.

Filmovi iz ciklusa

Ivanovo djetinjstvo

(Ivanovo detstvo, Rusija, 1962)

Režija: Andrej Tarkovski
FOTOGRAFIJA: Vadim Jusov
Sadržaj:

Za vrijeme Drugog svjetskog rata dvanaestogodišnji Ivan Bondarev našao se na istočnom frontu, a zbog Nijemaca je ostao bez obitelji. Priključuje se ruskim vojnicima i postaje njihov izviđač. Filmskom tehnikom kombiniranja snova i okrutne stvarnosti pratimo maloga izviđača čija je svijest određena brutalnošću rata, a život usmjeren prema jedinom mogućem razrješenju: smrti. Ovim dugometražnim debijem Tarkovski je odmah privukao pažnju međunarodne javnosti, osvojiv&scar...

c/b, digitalno, 95min
PROJEKCIJA:
Četvrtak 23.03.2017 U 19:00
Srijeda 01.02.2017 U 19:00

Andrej Rubljov

(Andrej Rublëv, Rusija, 1966)

Režija: Andrej Tarkovski
FOTOGRAFIJA: Vadim Jusov
Sadržaj:

Baziran na životu ruskog redovnika i slikara ikona Andreja Rubljova, film se sastoji od prologa, osam epizoda i epiloga u boji, a pokazuje Rusiju na početku 15. stoljeća tijekom mongolskih i tatarskih invazija. Fabula je kružna, Rubljov napušta samostan da bi upoznao patnje svojega naroda, izgubio i ponovno stekao vjeru te po povratku u isti samostan stvorio svoje veličanstveno djelo - ikonu Svetog Trojstva. Film je osvojio nagradu međunarodne kritike u Cannesu 1969. godine.

c/b i boja, digitalno, 185 min
PROJEKCIJA:
Nedjelja 26.03.2017 U 19:00
Srijeda 08.02.2017 U 19:00

Solaris

(Rusija, 1972)

Režija: Andrej Tarkovski
FOTOGRAFIJA: Vadim Jusov
Sadržaj:

Filmski klasik Andreja Tarkovskog adaptacija je istoimenog znanstvenofantastičnog romana Stanislava Lema. Psiholog Kris Kelvin odlazi sa Zemlje na svemirsku postaju koja kruži oko planeta Solarisa kako bi za vladu analizirao čudne događaje i kako bi saznao zašto je cijela prošla posada astronauta poludjela. Ali stigavši na postaju, Kelvin pronalazi svoju preminulu suprugu Khari, koja je počinila samoubojstvo…

c/b i boja, digitalno, 167 min
PROJEKCIJA:
Subota 01.04.2017 U 19:00
Srijeda 15.02.2017 U 19:00

Zrcalo

(Zerkalo, Rusija, 1974)

Režija: Andrej Tarkovski
FOTOGRAFIJA: Georgi Rerberg
Sadržaj:

Kroz osobnu priču i sjećanja nevidljiva naratora, pjesnika na samrti, film donosi rusku povijest 20. stoljeća i to u tri paralelna vremenska okvira; predratno vrijeme (1935.), ratno (1940-e) i postratno (1969.) Isprepliću se pjesnikova osobna sjećanja uz koja se vizualiziraju događaji za koje je čuo, zamišljao ih ili sanjao u kombinaciji s dokumentarnim snimkama filmskih vijesti i pjesama koje izgovara redateljev otac, pjesnik Arsenij Tarkovski.

c/b i boja, digitalno, 105 min
PROJEKCIJA:
Nedjelja 02.04.2017 U 19:00
Srijeda 22.02.2017 U 19:00

Stalker

(Rusija, 1979)

Režija: Andrej Tarkovski
FOTOGRAFIJA: Aleksandar Knjazinski
Sadržaj:

Naslovni lik filma je tajni vodič kroz misteriozno, ograđeno područje zvano Zona koje čuva vojska, a Soba unutar Zone ima moć da ispunjava najdublje želje osoba koje uđu u nju. Uobičajeni zakoni ne vrijede u Zoni i opasnosti su nevidljive, no Stalker ima sposobnost da osjeti opasnost i pronađe pravi put. Unatoč zabrinutosti i prigovorima supruge, Stalker odlazi u Zonu sa šutljivim znanstvenikom i skeptičnim piscem koji traži izgubljeno nadahnuće.

c/b i boja, digitalno, 183 min
PROJEKCIJA:
Srijeda 19.04.2017 U 19:00
Srijeda 01.03.2017 U 19:00
Vidi cijeli program