Ciklus

Od 03.02. Do 07.02.2009.

Ciklus njemačkog ekspresionizma

Ciklus njemačkog ekspresionizma

 

Filmovi iz ciklusa

Nosferatu

(Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922)

Režija: Friedrich Wilhelm Murnau
FOTOGRAFIJA: Fritz Arno Wagner
Sadržaj:

Prva filmska verzija Dracule, briljantno jeziva i puna maštovitih izražaja koje nijedan kasniji film te tematike nije uspio dostići. Ulogu Nosferatua odglumio je Max Schreck i time postao najzlokobniji (i najružniji) vampir u povijesti filma. Zanimljivo je da ovaj film nije adaptacija romana Dracula, znamenitog Brama Stokera, već njegova direktna krađa. Naime, Stokerova udovica bezuspješno je od suda tražila da se film zabrani i uništi. No, Murnau je likovima promijenio imena kako bi se zaštitio...

35 mm, digitalno, 63 min
PROJEKCIJA:
Utorak 03.02.2009 U 21:00

Posljednji čovjek

(Der Letzte Mann, Njemačka, 1924)

Režija: Friedrich Wilhelm Murnau
FOTOGRAFIJA: Karl Freund
Sadržaj:

Stari portir u luksuznom berlinskom hotelu zadovoljan je poslom koji radi, ne samo stoga što posao obavlja dobro, nego i zbog sjajne uniforme kojom izaziva divljenje susjeda. Nakon što jednog dana umjesto odsutnog dječaka koji nosi prtljagu gostiju sam u predvorju hotela ponese veliki kofer, starac će zbog visoke životne dobi i umora koji zamijeti mladi hotelski upravitelj biti premješten na mjesto poslužitelja u hotelskom nužniku. Shrvan takvom degradacijom, starac će osjeć...

c/b, nijemi, 90'
PROJEKCIJA:
Srijeda 04.02.2009 U 21:00

Tajne jedne duše

(Geheimnisse einer Seele, 1925./1926.);)

Režija: Georg Pabst
FOTOGRAFIJA: Guido Seeber, Curt Oertel, Robert Lach
Sadržaj:

Nakon strašne noćne more, oženjena profesora kemije počnu progoniti crne misli o ubojstvu vlastite žene. Kako vrijeme prolazi, na njegov užas misli su sve jače. Kada situacija postane uistinu nepodnošljiva, odlazi potražiti pomoć kod psihoanalitičara. Poslije niza seansi konačno će postići smirenje, a njegovi će problemi biti razjašnjeni.

16 mm, c/b, nijemi, 81 minuta
PROJEKCIJA:
Četvrtak 05.02.2009 U 21:00

Kabinet dr. Caligarija

(Das Cabinett des Dr. Caligari, 1919)

Režija: Robert Wiene
FOTOGRAFIJA: Willy Hameister
Sadržaj:

U dvorištu mentalne ustanove Francis priča o prijatelju Alanu. Njih dvojica na lokalnom sajmu upoznaju doktora Caligarija koji pomoću medija Cesarea proriče budućnost. Kada ga Alan upita koliko će dugo živjeti, Cesare mu odgovori da ima vremena do zore. Iduće jutro Alana uistinu pronađu mrtva, a Francis odluči naći doktora Caligarija kojeg smatra krivim za prijateljevu smrt.

nijemi, 16 mm, c/b (retuširan), 53 minute
PROJEKCIJA:
Petak 06.02.2009 U 21:00

Golem, kako je došao na svijet

(Der Golem, wie er in die Welt kam, 1920)

Režija: Carl Boese
FOTOGRAFIJA: Karl Freund
Sadržaj:

Film je baziran na praškoj legendi o Golemu, biću iznimne snage, stvorenu od gline da bi pomogao potlačenom židovskom narodu u 16. stoljeću za vladavine Rudolfa II.

nijemi, 16 mm, c/b, 72 minute
PROJEKCIJA:
Subota 07.02.2009 U 21:00
Vidi cijeli program