Ciklus

Od 19.09. Do 23.09.2016.

Ciklus slovenskoga filma

Ciklus slovenskoga filma

Zahvaljujući Slovenskom filmskom centru i Veleposlanstvu Slovenije u Zagrebu u kino Tuškanac stiže ciklus novoga slovenskog filma. U ponedjeljak 19. rujna na otvaranju ciklusa i na projekciji svoga filma Šiška deluxe bit će redatelj filma Jan Cvitkovič. Već slijedeću večer na programu je i potresni dokumentarac Maje Weiss Banditenkinder, a redateljica će također biti predstavljena tuškanačkoj publici.

Filmovi iz ciklusa

Šiška deluxe

(Slovenija, 2015)

Režija: Jan Cvitkovič
FOTOGRAFIJA: Jure Černec
Sadržaj:

U gorko-slatkoj komediji o tri prijatelja i njihovim dramatičnim, a istovremeno smiješnim situacijama, Fedr, Mile i Zekir su prijatelji iz djetinjstva svjesni da je vrijeme da odrastu, ali ne znaju kako to postići. Kada jedan od njih naslijedi mali poslovni prostor u ljubljanskom naselju Šiška odlučuju otvoriti pizzeriju. Naravno, to ne ide tako glatko kako su se nadali, te se nađu u mnoštvu komičnih (i neugodnih) situacija.

boja, digitalno, 108 min
PROJEKCIJA:
Ponedjeljak 19.09.2016 U 19:30

Banditenkinder

(Slovenija, 2014)

Režija: Maja Weiss
FOTOGRAFIJA: Jože Jagrič
Sadržaj:

Dugometražni dokumentarni film govori o slovenskoj djeci koja su ukradena za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Istovremeno obrađujući ukupnu temu kao i individualne slučajeve, film prati bolnu sudbinu djece koja su razdvojena od roditelja, odvedena u koncentracijske logore i nasilno germanizirana....

c/b i boja, digitalno, 95 min
PROJEKCIJA:
Utorak 20.09.2016 U 19:00

Razredni neprijatelj

(Razredni sovražnik, Slovenija, 2013)

Režija: Rok Biček
FOTOGRAFIJA: Fabio Stoll
Sadržaj:

Slovenski kandidat za nagradu Oskar 2014. godine, snimljen je po istinitom događaju u jednoj od slovenskih srednjih škola u kojoj su se učenici pobunili protiv novog profesora njemačkog jezika. Netrpeljivost učenika prema strogom profesoru raste iz dana u dan, a sve kulminira kada jedna od učenica, Sabina, počini samoubojstvo.

boja, digitalno, 112 min
PROJEKCIJA:
Utorak 20.09.2016 U 21:00

Kućice

(Hiške, Slovenija)

Režija: Matjaž Ivanišin
FOTOGRAFIJA: Matjaž Ivanišin
Sadržaj:

U dokumentarnom filmu Kućice redateljski je dvojac pokušao kroz priče mještana prikazati život u malom selu u Štajerskoj u ljeto 2014. godine.

boja, digitalno, 50 min
PROJEKCIJA:
Srijeda 21.09.2016 U 19:00

Sretan do kraja

(Srečen za umret, Češka, Hrvatska, Slovenija, 2012)

Režija: Matevž Luzar
FOTOGRAFIJA: Simon Tanšek
Sadržaj:

Ivan je umirovljeni učitelj glazbe koji sam sebi kupi grobnu parcelu s prekrasnim pogledom na Alpe, te odlazi u dom za starije, gdje želi u miru dočekati kraj. Ipak, dogodi se baš obrnuto – na informatičkom tečaju upoznaje gospođu Melitu… Sretan do kraja inspirativna je priča o čovjeku koji kroz bliskost s drugima iznenada i ponovno otkriva životne radosti.

boja, digitalno, 100 min
PROJEKCIJA:
Srijeda 21.09.2016 U 21:00

Putnik Karpo

(Karpopotnik, Slovenija, 2013)

Režija: Matjaž Ivanišin
FOTOGRAFIJA: Marko Brdar
Sadržaj:

Film je to ceste o protoku vremena i memoriji. U sedamdesetima, mladi jugoslavenski filmaš Karpo Godina putovao je s osammilimetarskom kamerom kroz ravnice Vojvodine, njezina uspavana ruralna područja. Od toga su putovanja ostali samo fragmenti. Četrdeset godina kasnije, mladi slovenski redatelj Matjaž Ivanišin ponavlja putovanje kao svojevrsni hommage danas uvelike priznatom i poznatom redatelju Godini i to koristeći rijetke sačuvane fragmente te razgovarajući sa seljanima koji se...

boja, digitalno, 50 min
PROJEKCIJA:
Četvrtak 22.09.2016 U 19:00

Otac (2010)

(Oča, Slovenija, 2010)

Režija: Vlado Škafar
FOTOGRAFIJA: Marko Brdar
Sadržaj:

U jesenju nedjelju, nakon dugo vremena, otac i sin provode dan zajedno. Love ribu, razgovaraju, analiziraju svoj odnos, pokušavaju ispraviti prethodne nesporazume i nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Otac je poetična priča o odnosu roditelja i djece, ali i utjecaju društvene situacije na međuljudske odnose, a posvećen je Silvanu Furlanu, osnivaču Slovenske kinoteke.

boja, 35 mm, 70 min
PROJEKCIJA:
Četvrtak 22.09.2016 U 20:00

Borba za

(Boj za, Slovenija, 2014)

Režija: Siniša Gačić
FOTOGRAFIJA: Siniša Gačić, Jan Perovšek, Jakob Weidner, Maksimilijan Sušnik, Ayelen Magnin
Sadržaj:

Mjesec nakon okupacije Wall Streeta, prosvjednici prate primjer occupy pokreta te podižu šatore ispred ljubljanske Burze. Ujedinjeni su u kritici političke situacije i globalnoga financijskoga kapitalizma pod sloganom Nitko nas ne predstavlja. Njihova je organizacija bazirana na načelima direktne demokracije. U nedostatku socijalnih alternativa, ispred Burze rađa se novo društvo, društvo gdje svi imaju jednaka prava i gdje su svi ujedinjeni u različitosti. Nakon inicijalne e...

boja, digitalno, 60 min
PROJEKCIJA:
Petak 23.09.2016 U 19:00

Ritam ljubavi

(Utrip ljubezni, Slovenija, 2014)

Režija: Boris Petkovič
FOTOGRAFIJA: Marko Brdar
Sadržaj:

Ljubavna priča između repera Bruna i violinistice Nine, ujedno je i priča koja kritički govori o stanju u društvu i traži put do svijetle budućnosti za cijelu generaciju. U filmu se pojavljuje reper Zlatan Čordić – Zlatko (glavna sporedna uloga), te plejada mladih repera, glumaca i javnih ličnosti.

boja, digitalno, 77 min
PROJEKCIJA:
Petak 23.09.2016 U 20:00
Vidi cijeli program