Ciklus

Od 15.10. Do 15.10.2019.

Filmski kurikulum

Filmski kurikulum

Od listopada 2019. g. u kinu Tuškanac započinje redovni program pod nazivom Filmski kurikulum, tijekom kojega će se jednom mjesečno prikazivati klasici hrvatske kinematografije prilagođeni kurikulumu nastave hrvatskog filma na zagrebačkom sveučilištu. Programom koji će se odvijati utorkom nastojat ćemo obraditi najvažnija razdoblja, stilove i autore hrvatske kinematografije, svaka projekcija sastojat će se od jednog dugometražnog i jednog kratkometražnog filma, dok će uvod održati sveučilišni nastavnik hrvatskog filma ili filmolog stručan u području hrvatskog filma.

Program Filmski kurikulum namijenjen je studentima, učenicima, ali i svim građanima zainteresiranima za upoznavanje s poviješću hrvatskog filma. Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom i nastavnicima hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.

Program Filmski kurikulum započinjemo 15. listopada (utorak) u 18.30 h projekcijama filmova Tajna dvorca I.B. (Milan Katić, 1951) i Plavi 9 (Krešo Golik, 1950). Oba filma na netipičan način odrađuju propagandne zadatke obvezatne u jugoslavenskoj kinematografiji tog doba – Tajna dvorca I.B. raskrinkava rezoluciju Informbiroa kroz bizarnu baletnu satiru, a Plavi 9 slavi uspjehe socijalističkog kolektiva kroz žanr sportske komedije. Uoči projekcije, uvodnu riječ održat će naš dragi gost, filmolog, prof. dr. sc. Nikica Gilić.

Ulaz na program Filmski kurikulum je besplatan.

Filmovi iz ciklusa

Tajna dvorca I.B.

(1951)

Režija: Milan Katić
FOTOGRAFIJA: Sergije Tagatz
Sadržaj:

Tajna dvorca I.B. nastala je po jednočinki Druga rezolucija Kerempuhovog vedrog kazališta. Baletna satira, po scenariju Fadila Hadžića, sprda se akcijama Kominforma protiv Jugoslavije. Na spiritističkoj seansi 'delegati gubernija' i njihov gazda uskrsnu Rezoluciju, koja odlazi u narod i pokuša ga pobuniti protiv njegove vlade, ali doživi poraz... Tajna dvorca I.B. jedna je od tri ekranizacije Kerempuhovih jednočinki koje je između 1950. i 1951. realizirao Jadran film. Kao...

c/b, digitalna restauracija, 23'
PROJEKCIJA:
Utorak 15.10.2019 U 18:30

Plavi 9

(Jugoslavija, 1950)

Režija: Krešo Golik
FOTOGRAFIJA: Nikola Tanhofer, Slavko Zalar
Sadržaj:

Vođa napada nogometne momčadi lučkog grada, Fabris, sebični je individualist uvjeren u svoju nezamjenljivost u prvom sastavu. Usto je i ženskar koji pokušava zavesti mladu Nenu, vrijednu članicu radnog kolektiva i uspješnu plivačicu. Nena je bliska s predanim radnikom Zdravkom, koji je i talentirani nogometaš, također igrač vrška napada... Nakon prva dva poslijeratna igrana filma s obveznom partizanskom tematikom (Živjeće ovaj narod i Zastava), hrvatska kinematografi...

c/b, digitalna restauracija, 93'
PROJEKCIJA:
Utorak 15.10.2019 U 18:30
Vidi cijeli program