Ciklus

Od 01.09. Do 29.10.2017.

Jesenji programi - rujan i listopad 2017. Foto: Stanislav Bravar

Jesenji programi - rujan i listopad 2017.

Tijekom rujna i listopada članove i vjernu publiku kina Tuškanac, uz mnogo novih dokumentarnih i igranih filmova iz recentne distribucije, očekuje i nekoliko zanimljivih i već tradicionalnih ciklusa.

Jesenji program počinje ciklusom velikog brazilskog redatelja Hectora Babenca u koji je uključeno nekoliko njegovih važnih filmova počevši od naslova Poljubac žene pauka koji je Williamu Hurtu osigurao prvog Oscara, a redatelju svjetsku slavu. Tu su još i Carandiru, Lucio Flavio, Pixote

Slijedi kratki ciklus novog japanskog filma: tinejdžerska drama A Band Rabbit and the Boy iz 2013. koju je režirao Takuji Suzuki, glazbena drama Maestro! iz 2015. Shôtarôa Kobayashija, Naoki Katô predstavlja se humornom dramom Abraxas iz 2010. U programu je i romantična drama Have a song on your lips iz 2015. koju potpisuje redatelj Takahiro Miki.

Ovogodišnja revija novog talijanskog filma donosi pet novih naslova: Fabio Mollo, redatelj i scenarist bit će predstavljen posljednjim filmom, neodoljivom komedijom ceste Il Padre d'Italia (2017.); Gabriele Muccino predstavljen je humornom dramom L'estate addosso (2016.); u komediji Questione di carma Edoarda Falconea niz je važnih glumaca Fabio De Luigi, Philippe Leroy (Beckerova Rupa, Noćni portir Liliane Cavani), te Elio Germano; Pierfrancesca Dilibertoa, poznatijeg pod nadimkom Pif, tuškanačka publika pamti po ranije prikazanoj dirljivoj komediji Mafija ubija samo ljeti, a u ovom ciklusu na programu je njegova humorna drama In guerra per amore iz 2016. u kojoj je također odigrao i glavnu ulogu. Ciklus donosi i dokumentarac Acqua e zucchero: Carlo Di Palma, i colori della vita (2016.) o životu i radu slavnog talijanskog direktora fotografije Carla Di Palme, a potpisuje ga iransko kurdski sineast Fariborz Kamkari.

Korejski filmski tjedan donosi šest novijih dugometražnih ostvarenja, a otvorit će ga Train to Busan snimljen 2016. godine i prikazan na festivalu u Cannesu gdje je privukao veliku međunarodnu pozornost, a na južnokorejskom tržištu skupio je čak 10 milijuna gledatelja.

Kratki ciklus doajena talijanske i evropske kinematografije braće Taviani donosi nekoliko naslova: Noć svetog Lovre, Cezar mora umrijeti, Kaos te Farmu ševa prema romanu Antonije Arslan, talijanske spisateljice armenskog porijekla koja će također biti predstavljena u kinu Tuškanac.

Dvama ciklusima u suradnji s Hrvatskim filmskim arhivom, a o desetoj obljetnici njihove smrti, kino Tuškanac sjetit će se filmologa i redatelja Ante Peterlića te redatelja Zorana Tadića.


Svi su filmovi prevedeni!
Realizacija programa: Hrvatski filmski savez / Filmski programi u suradnji s veleposlanstvima i institutima stranih zemalja u Hrvatskoj, distributerima i producentima RH, Jugoslavenskom kinotekom, Hrvatskim filmskim arhivom