Ciklus

Od 20.04. Do 04.05.2002.

Njemački film sedamdesetih

Njemački film sedamdesetih

 

Filmovi iz ciklusa

Moral Ruth Halbfass

(Die Moral der Ruth Halbfass, 1972.)

Režija: Volker Schlöndorff
Sadržaj:

Ruth Halbfass je supruga bogatog vlasnika tvornice, koji uronjen u luksuz kuće s bazenom, ne primjećuje da ga supruga vara s kćerinim učiteljem umjetnosti. Iako kćer zna za majčin preljub, u fazi je kad je se takve stvari ne tiču. Uskoro profesor umjetnosti unajmi ubojice kako bi se riješio problematičnog supruga; no to je tek početak neobičnih događaja koji će dovesti do neočekivanog kraja.

boja, 89 min
PROJEKCIJA:
Subota 20.04.2002 U 15:00

Alice u gradovima

(Alice in den Städten, 1974)

Režija: Wim Wenders
FOTOGRAFIJA: Robby Müller
Sadržaj:

Phil je njemački fotograf koji luta američkom istočnom obalom u potrazi za pričom. U jednom hotelu sretne djevojčicu Alice i njezinu majku Lisu koje su također iz Njemačke. Sprijateljuje se s njima te na zamolbu majke pristane nakratko pričuvati Alice. Kad majka nestane, slijedi film ceste u kojem Wenders prati odnos između odraslog čovjeka i djeteta.

crno-bijeli, DCP, 110 min
PROJEKCIJA:
Subota 20.04.2002 U 17:00

Tajna Kaspara Hausera

(Jeder für sich und Gott gegen alle, 1974)

Režija: Werner Herzog
FOTOGRAFIJA: Jörg Schmidt-Reitwein
Sadržaj:

Istinita priča o mladiću iz 19. stoljeća koji se iznenada pojavljuje u malom mjestu u svojoj dvadesetoj godini. Sve ukazuje na to da je do puštanja bio zatvoren u podrumu; ne zna govoriti, čitati ni pisati. Dio mještana u njemu vidi neku vrstu opasnosti, dio mu želi pomoći. On pokušava otkriti svoj identitet...

boja, 110 min
PROJEKCIJA:
Subota 27.04.2002 U 15:00

Izgubljena čast Katharine Blum

(Die verlorene Ehre der Katharina Blum, Njemačka, 1975)

Režija: Volker Schlöndorff
FOTOGRAFIJA: Jost Vacano
Sadržaj:

Katharina Blum je zaposlena kod odvjetnika. Jednog dana se vrati kući s mladićem i provede noć s njim. Idućeg jutra njega više nema, a na nju se obruši policijski aparat. Katharina ne odaje ništa policiji o mladiću - upravo zato što i ne zna ništa o njemu. No, senzionalističke novine objave članak u kojem je optuže za suradnju s opasnim anarhistom... Jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih primjera političkog filma u Zapadnoj Njemačkoj sedamdesetih, lucidan sp...

boja, digitalno, 106 min
PROJEKCIJA:
Subota 27.04.2002 U 17:00

Die Allseitig Reduzirete Persönlicheit-Redupers

(1977)

Režija: Helke Sander
FOTOGRAFIJA: Katia Forbert, Hille Sagel
Sadržaj:

Prikaz života zapadnog Berlina u sedamdesetima. Edda je mlada žena koja radi kao slobodni fotograf i pokušava spojiti kraj s krajem.

crno-bijeli, 98 min
PROJEKCIJA:
Subota 04.05.2002 U 15:00

Drugo buđenje Christe Klages

(Das zweite Erwachen der Christa Klages, 1977)

Režija: Margarethe von Trotta
FOTOGRAFIJA: Franz Rath
Sadržaj:

Christa Klages je mlada razvedena majka koja odluči opljačkati banku s dva pomoćnika kako bi imala čime financirati svoj alternativni centar. Uskoro sazna da centar ne može primiti taj novac, no tu nije kraj. Mlada djevojka koja je bila talac u banci počne je pratiti. Uskoro je jedini izlaz bijeg iz zemlje.

boja, 92 min
PROJEKCIJA:
Subota 04.05.2002 U 17:00
Vidi cijeli program