Ciklus

Od 29.03. Do 01.04.2016.

Sjećanje na… Chantal Akerman

Sjećanje na… Chantal Akerman

Kritika smatra Chantal Akerman jednom od najsmjelijih filmskih vizionarki, a čiji bogat i raznovrstan opus nadilazi jednoznačne stilske i žanrovske kategorije. Pod utjecajem filmova Jean-Luc Godarda, zbog kojih je u rodnoj Belgiji upisala studij režije te eksperimentalnog filma, (Michael Snow, Yvonne Rainer te Andy Warhol) s kojim se susreće ranih sedamdesetih po dolasku u New York, Akerman nastavlja preispitivanje naizgled zadana okvira medija. U filmovima se kreće na granicama između dokumentarnog i fikcionalnog, kaosa i kontrole, kretanja i statičnosti. U njima klasična narativna sredstva zamjenjuju karakteristični dugi kadrovi i statične perspektive, dok postupno, repetitivno nakupljanje slika i svakodnevnih opažaja stvaraju poseban, duboko osoban filmski jezik. Akerman na taj način istražuje kategorije geografije i identiteta, mjesta i vremena, seksualnosti i subjektivnosti.
Najznačajniji film njena opusa svakako je Jeanne Dielmann, 23, quai du commerce, 1080 Bruxelles (1975.), čak troipolsatno remek-djelo u kojem prati svakodnevne rituale u stanu zagonetne samohrane majke i prostitutke. Zbog tog filma Chantal Akerman je sa 25 godina, koliko je imala kada ga je snimila, proglašena pionirkom feminističkog filma. Djelo briljantno portretira otuđenje, usamljenost i marginalizaciju, a specifičnom uporabom vremena stvara okvir u kojem preispituje i status nevidljivog ženskog rada i to svejedno bio on kućanski ili seksualni.

Filmovi iz ciklusa

Soba

(La chambre, 1972)

Režija: Chantal Akerman
FOTOGRAFIJA: Babette Mangolte
Sadržaj:

Jedan od najranijih filmova Chantal Akerman i prvi koji je snimila u New Yorku, kratkometražni je eksperimentalni film. U jednom, neprekinutu kadru, kamera panoramski prikazuje Chantalin životni prostor: kuhinji, hodnik, i spavaću sobu u kojoj se nalazi sama autorica.

digitalno, boja, nijemi, 11 min
PROJEKCIJA:
Utorak 29.03.2016 U 19:00

Ja, ti, on, ona

(Je, tu, il, elle, 1974.)

Režija: Chantal Akerman
FOTOGRAFIJA: Bénédicte Delesalle, Renelde Dupont, Charlotte Szlovak
Sadržaj:

Dugometražni igrani redateljičin debi o suočavanju s prekidom veze. Djevojka provodi dane zatvorena sama u stanu. Oslikava sobu, premješta namještaj, bori se s emocijama i pokušava napisati pismo bivšoj ljubavi, a preživljava hraneći se samo šećerom. Kad joj i toga ponestane, izlazi van. Stopirajući upozna vozača kamiona s kojim provodi kratko vrijeme dok ne stigne do stana bivše ljubavnice.

digitalno, c/b, 86 min
PROJEKCIJA:
Utorak 29.03.2016 U 19:15

Jeanne Dielman, 23 Quai de commerce, 1080 Bruxelles

(Belgija Francuska, 1975)

Režija: Chantal Akerman
FOTOGRAFIJA: Babette Mangolte
Sadržaj:

Pratimo svakodnevnu rutinu kućanice, samohrane majke, udovice i prostitutke Jeanne Dielman. Ona kuha, hrani sina, pere suđe, posprema krevet, čisti kupaonicu te obavlja ostale kućanske poslove, a dok je sin u školi prima klijente... Najpoznatiji i najutjecajniji film Chantal Akerman.

digitalno, boja, 201 minuta
PROJEKCIJA:
Srijeda 30.03.2016 U 19:00

S istoka

(D’est, Francuska, Belgija, 1993)

Režija: Chantal Akerman
FOTOGRAFIJA: Bernard Delville, Raymond Fromont
Sadržaj:

Istočna Europa, nedugo nakon pada Berlinskog zida i raspada Istočnog bloka. Kroz seriju kadrova bilježi se svakodnevica običnih, anonimnih ljudi iz različitih država, od Njemačke preko Poljske do Rusije, bez popratnih objašnjenja i naracije. Putujući tim državama na početku velikih političkih i društvenih promjena, redateljica je „prije no što bude prekasno” snimila desetke ljudi, od kojih neki gledaju u kameru, kao da nešto očekuju. Neki se kreću željezni...

boja, 107'
PROJEKCIJA:
Četvrtak 31.03.2016 U 19:00

Almajerova ludorija

(La folie Almayer, Belgija Francuska, 2011)

Režija: Chantal Akerman
FOTOGRAFIJA: Raymond Fromont
Sadržaj:

Adaptacija romana Josepha Conrada prenesena u moderno vrijeme. Protagonist je nizozemski trgovac Almayer koji živi u Maleziji. Osim novca, jedino što voli i cijeni je kćer Nina. Nina je rezultat njegova proračunatoga braka s usvojenom malezijskom kćeri bogatog kapetana Lingarda. Budući da mu brak nije donio željeno nasljedstvo, Almayer postaje krajnje ogorčen. A Nina, dijete iz miješana braka, postaje žrtva rasnih i kulturnih razlika.

digitalno, boja, 127 min
PROJEKCIJA:
Petak 01.04.2016 U 19:00
Vidi cijeli program