Ciklus

Od 21.05. Do 21.05.2021.

U gostima: Drežnica na filmu

U gostima: Drežnica na filmu

Premijera filma Matije Kralja 16.–23.9.2019. Drežnica, nastalog u sklopu istraživačkog projekta Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941-1945., održat će se 21. svibnja u 17 sati u kinu Tuškanac.

Premijeri filma prethodit će projekcija kratkog dokumentarnog filma Slavka Goldsteina iz 1964. pod nazivom Drežnica.

Nakon projekcija bit će održan razgovor o filmovima, životu u Drežnici iz perspektive istraživača, iskustvu istraživanja u zajednici i sa zajednicom te praksama memorijalizacije.

U razgovoru će sudjelovati voditeljica projekta Sanja Horvatinčić te suradnici na projektu Ivona Grgurinović i Matija Kralj. Razgovor će voditi Aneta Vladimirov.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo vas da svoj dolazak potvrdite na mail: ivona.grgurinovic@gmail.com

Filmski program:

Drežnica (Slavko Goldstein, 1964.), 14'42''

Slavko Goldstein snimio je 1964. godine kraći dokumentarni film Drežnica, koji je dobio nagradu na Festivalu dokumentarnih filmova u Beogradu 1964. godine. U ovom filmu Goldstein se vraća u Drežnicu u koju se, kao Židov, 1942. sklonio zajedno s majkom i bratom te gdje je kao petnaestogodišnjak postao borac lokalne Omladinske čete. Film prikazuje isječke razgovora sa stanovnicima Drežnice i drežničkih zaseoka, koji, između ostalog progovaraju o teškom životu u Drežnici u to vrijeme, nedostatku posla i depopulaciji, ali i slavnoj i teškoj antifašističkoj prošlosti ovog kraja.

16.–23.9.2019. Drežnica (Matija Kralj, 2020.), 14’22’’

Film čine fragmenti osmodnevnog istraživačkog boravka u Drežnici u rujnu 2019. godine. Kamera prati međunarodnu grupu istraživača u potrazi za lokacijama i narativima iz Drugoga svjetskog rata, isprepličući sjećanja na povijesni sukob sa slikama suvremenog života u Drežnice. Baština ratnih sukoba i solidarnosti zrcali se u percepciji suvremene situacije izazvane blokadom granica i prisutnošću ljudi u pokretu. Film ocrtava složenost mikrohistorijskih temporalnosti i kontinuitet društvenih nepravdi u marginaliziranim društvenim zajednicama na granicama EU.

Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.–1945. je međunarodni istraživački projekt usmjeren na suvremenu povijest i baštinu drežničkog kraja, koji se provodi na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.