Branko Belan

15.09.1912, Postire na Braču - 04.05.1986, Zagreb

 

Branko Belan diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te i doktorirao 1936. Na filmu počinje raditi 1946. kao član dramaturškog odjela Jadran filma. U razdoblju od 1970-1979. predaje na katedri za montažu na Akademiji za kazalište, film i televiziju. Objavio je nekoliko romana i knjiga pripovijedaka. Snimio je svega dva dugometražna filma, od kojih je svakako poznatiji Koncert (1954) i Pod sumnjom (1956). Budući da je bio nepodoban, Belan je uspio realizirati još samo jedan kratki igrani Prozori Mediterana (1960); i nekoliko dokumentarnih filmova, prije nego što se okrenuo ka filmskoj publicistici i teoriji filma.

Filmografija

- Dobričina (1966); dokumentarni
- Prozori Mediterana (1960); kratki igrani
- Pod sumnjom (1956); igrani
- Koncert (1954); igrani
- Istarski puti (1953); dokumentarni
- Ne spavaju svi noću (1951); dokumentarni
- Ribari Jadrana (1948); dokumentarni
- Elektrifikacija (1948)
- Tunolovci (1948)


Filmovi redatelja

Koncert

(1954)

Režija: Branko Belan
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Priča o klaviru koji mijenja vlasnike tijekom nekoliko desetljeća. Ema kao djevojčica nastrada pod nesretnim spletom okolnosti upravo od tog klavira. U samoći, označena ozljedom, čeka kraj rata i čovjeka kojega je voljela… potom joj se pruža šansa ostvariti sve želje, ali tu je i pitanje - nije li ipak za sve prekasno?

c/b digiBeta, 96 min

Mediteranski prozori

(1960)

Režija: Branko Belan
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Kroz mediteranske prozore predstavljen je život stanovnika obale našeg mora. Oni žive na tim prozorima promatrajući ulicu, rivu, more. Produkcija: Zagreb film – Studio za dokumentarni film (SDF)

c/b, 10'20''
Vidi cijeli program