Edwin L. Marin

21.02.1899, New Jersey - 02.05.1951, Los Angeles

 

Director

Američki filmski redatelj koji je režirao 58 filmova između 1932. i 1951., radeći s Randolphom Scottom, Annom May Wong, Johnom Wayneom, Peterom Lorreom, Georgeom Raftom, Belom Lugosijem, Judy Garland, Eddie Cantor i Hoagy Carmichael.

Studirao je na Sveučilištu Pennsylvania i probio se u industriju kao pomoćnik redatelja u Paramount-Famous Players Studio na Long Islandu. U Hollywood je došao 1926. i radio je kao pomoćnik redatelja u First Nationalu. Počeo je režirati 1932. za Universal.

Bio je pod ugovorom s MGM-om od 1934. do 1941. U prosincu 1940. oženio je Ann Morriss, glumicu koja je također bila pod ugovorom s MGM-om. U studenom 1944. potpisao je ugovor s RKO za snimanje dva filma godišnje tijekom dvije godine, počevši s Johnnyjem Angelom  i Georgeom Raftom. 

Filmografija


Filmovi redatelja

Nevidljivi agent

(Invisible Agent, SAD, 1942)

Režija: Edwin L. Marin
FOTOGRAFIJA: Les White
Sadržaj:

Frank Griffin Jr. unuk je nekadašnjeg nevidljivog čovjeka koji nedugo nakon početka Drugog svjetskog rata pod lažnim imenom Frank Raymond na Manhattanu vodi tiskaru. Jedne večeri u njegove poslovne prostorije upadnu četvorica naoružanih muškaraca, koji mu otkriju da su inozemni agenti, da rade za sile Osovine i da znaju njegov pravi identitet. Dok je jedan od njih pukovnik SS-a Conrad Stauffer, drugi je Japanac Baron Ikito. Oni od Franka žele kupiti formulu za ostvarivanje nevidlji...

c/b, 81'
Vidi cijeli program