Michael Haneke

23.03.1942, Műnchen, Njemačka

 

Director
Foto: Georges Biard (CC BY-SA 3.0)

Redatelj i scenarist, prije nego što se počeo baviti filmom studirao je filozofiju, psihologiju i teatrologiju. Bavio se filmskom kritikom i kazališnom režijom. Godine 1974. debitira kao filmski redatelj TV filmom After Liverpool. 1989. snima svoj prvi kino film Der 7. Kontinent (1989), koji je ujedno i prvi dio njegove svojevrsne trilogije - koju čine još filmovi Benny's Video (1992) i 71 Fragmente Einer Chronologie Des Zufalls (1994) - o zatomljenim osjećajima koji rezultiraju nasiljem. Takva tematska orijentacija postaje i Hanekeov zaštitni znak. Za film Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages (2000) nagrađen je posebnom nagradom na festivalu u Cannesu. Godine 2001. snima La Pianiste (2001), koji postiže uspjeh i kod kritike i kod publike.

Filmografija

Skriveno (Caché, 205.)
Le Temps des loups (2003)
La Pianiste (2001)
Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages (2000)
Das Schloß (1997)
Funny Games (1997)
Lumičre et compagnie (1995)
71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls (1994)
Die Rebellion (1993) (TV)
Benny's Video (1992)
Nachruf für einen Mörder (1991) (TV)
Der Siebente Kontinent (1989)
Fraulein (1986) (TV)
Wer war Edgar Allan? (1984) (TV)
Variation (1983) (TV)
Lemminge, Teil 1 Arkadien (1979) (TV)
Lemminge, Teil 2 Verletzungen (1979) (TV)
Drei Wege zum See (1976) (TV)
Sperrmüll (1976) (TV)
After Liverpool (1974) (TV)


Filmovi redatelja

Sedmi kontinent

(Der Siebente Kontinent, Austrija, 1989)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Anton Peschke
Sadržaj:

George i Anna Schober te njihova kćer Eva žive uobičajenim životom - bude se u 6 sati ujutro, slušaju vijesti na radiju, doručkuju i peru svoje zube. Ništa posebno ne događa se u njihovim životima. Jednoga dana Eva se, pred školskom učiteljicom, počinje praviti da je slijepa. Zbog toga ju majka na grub i nasilan način kazni. Nakon tog bezumnog čina nasilja, život obitelji Schober više nije isti kao prije... Prvi dugometražni igrani film redatelja Michaela Hanekea. P...

boja, 104'

Bennyjev video

(Benny's Video, Austrija, Švicarska, 1992)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Christian Berger
Sadržaj:

Sve što snimi na video kasetu, za četrnaestogodišnjeg Bennyja, bolje je i realističnije od onoga što vidi svojim očima bez kamere. Njegovi roditelji jedva da ga zamjećuju. Vrijeme provodi gledajući nasilne filmove ili kroz prozor, kroz oko svoje kamere. Jednoga dana pozove djevojku u kuću i hladnokrvno ju ubije pred objektivom svoje uključene kamere... Još jedan uznemirujući Hanekeov film, nagrađen FIPRESCI nagradom u sklopu Europskih filmskih nagrada 1993. godine.

boja, 105'

71 odlomak iz kronologije slučajnosti

(71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls, Austrija, Njemačka, 1994)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Christian Berger
Sadržaj:

Badnja večer, 1993. godina. Devetnaestogodišnji student ubija nekoliko ljudi, a zatim i sebe. Radnja filma zatim se vraća na 12. listopad od kojeg radnja zatim kreće prema opisanom sudbonosnom danu... Posljednji dio Hanekeove trilogije koja se tematski bavi zatomljenim osjećajima koji rezultiraju nasiljem.

boja, 100'

Das Schloß

(1997)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Jirí Stibr
Sadržaj:

Krajnje neobična adaptacija nedovršene novele velikog pisca Franza Kafke. U svojoj režiji Haneke je ostavljao praznine na istim mjestima na kojima se nalaze i u Kafkinom djelu. Može se reći da se radi o svojevrsnoj nadrealističnoj filmskoj adaptaciji.

boja, 123 min

Funny Games

(Austrija, 1997)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Jürgen Jürges
Sadržaj:

Georg i Anna, zajedno sa svojim sinom Georgieom, stižu u svoju kuću za odmor koja se nalazi kraj jezera. Georg i sin odlaze na jedrenje a Anna ostaje pripremati obrok. Uskoro joj na vrata zakuca mladić Peter i zatraži ju da mu posudi nekoliko jaja. Njemu se pridruži i arogantni Paul. Nepozvani gosti nemaju namjeru tako skoro otići. Po povratku s jedrenja Georg pokušava mladiće izbaciti iz svoje kuće. Peter i Paul na to odgovaraju fizičkim nasiljem te započinju torturu nad Georgom i njegov...

boja, 108'

Učiteljica glasovira

(La pianiste, Austrija, Francuska, Njemačka, 2001)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Christian Berger
Sadržaj:

Erika Kohut učiteljica je glasovira na Bečkom konzervatoriju. U svojim kasnim tridesetima još uvijek živi sa svojom ostarjelom i tiranski nastrojenom majkom. U tom zatvorenom svijetu ljubavi, mržnje i zavisnosti nema mjesta za muškarce. Njen se seksualni život sastoji od voajerizma i mazohističkog samoranjavanja. Jedan od Erikinih učenika odluči ju zavesti... Na festivalu u Cannesu Isabelle Huppert i Benoît Magimel nagrađeni su kao najbolji glumci, a Haneke je ponio nagradu...

boja, 131'

Šifra nepoznato

(Code Inconnu, Francuska, Austrija, Rumunjska, 2000)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Jürgen Jürges
Sadržaj:

Tinejdžer Jean dugo čeka ispred Annina apartmana. Nesretan s ocem, želi se preseliti Anni. Ona mu objasni da za njega neće biti mjesta kada se vrati njen dečko George, Jeanov stariji brat. George je fotograf koji je na radnom zadatku u ratu na Kosovu. U napadaju srdžbe Jean se okomi na beskućnicu, ilegalnu imigranticu Mariu. Mladi profesor Amadou, crnac, pokušava ga natjerati da se ispriča. On ne želi. Uskoro se umiješa policija, Amadou je uhapšen, imigrant deportiran... Ko...

boja, 118'

Skriveno

(Caché, Francuska, Austrija, Italija, Njemačka, 2005)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Christian Berger
Sadržaj:

Georges i Anne Laurent pariški su bračni par i roditelji dvanaestogodišnjeg dječaka Pierrota. Georges je uspješan televizijski voditelj književne emisije, a Anne izdavačica knjiga. Njihovu sigurnu i ugodnu svakodnevicu ugrozi pojava videokazeta nepoznata autora. Netko izvana snima njihovu kuću, pa iako se uz kazete, koje se pojavljuju na njihovu kućnom pragu, ne nalazi nikakva poruka, doživljavaju ih kao skrivenu prijetnju. Film je osvojio FIPRESCI nagradu i nagradu ekumens...

boja, 117'

Sretan kraj

(Happy End, Francuska, Austrija, Njemačka, 2017)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Christian Berger
Sadržaj:

Drama čija se priča vrti oko imućne obitelji Laurent koja vodi uspješnu građevinsku kompaniju koju je osnovao sada senilna glava obitelji George (Jean-Louis Trintignant). Posao sada vodi njegova hladna kćerka Anne (Isabelle Huppert ), koja gubi strpljenje sa svojim odraslim, ali nemarnim sinom Pierreom (Franz Rogowski). Annin brat Thomas (Mathieu Kassovitz) provodi većinu svog vremena brinući se za svoje poslove i žonglirajući s ljubavnim aferama, dok njegova otuđena 13-godišnja kć...

boja, 107 min

Bijela vrpca

(Das weiße Band, Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, 2009)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Christian Berger
Sadržaj:

U godinama pred početak Prvog svjetskog rata, u selu na sjeveru Njemačke, odvija se niz misterioznih incidenata kojima je, čini se, jedina poveznica nasilje. Pripovjedač filma, tada učitelj u lokalnoj školi prisjeća se tih događaja: nesreće u kojoj je stradao doktor kada se njegov konj spotaknuo na razapetu žicu; smrt farmerove žene koja je propala kroz trule daske, nestanak barunova sina... U francuskom časopisu Le Monde, Haneke je realizaciju filma Bijela vrpca objasnio namjerom da sni...

c/b, 144'

Vrijeme vuka

(Le temps du loup, Francuska, Austrija, Njemačka, 2003)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Jürgen Jürges
Sadržaj:

Distopijska drama koja prati pokušaj jedne obitelji da nađe sigurnost u postapokaliptičnom razdoblju. Voda je zagađena, životinje su stradale, a Georges, Anne i njihovo dvoje djece bježe iz Pariza u svoju vikendicu. Tamo ih napadnu uljezi, a ne nalaze pomoć ni od poznanika...

boja, 114'

Ljubav

(Amour, Austrija, Francuska, Njemačka, 2012)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Darius Khondji
Sadržaj:

Film je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu te Oscara, Zlatni globus i BAFTA-u za najbolji strani film. Emmanuelle Riva je osvojila BAFTA-u za najbolju glavnu glumicu. Francusku nagradu César osvojili su Emmanuelle Riva (najbolja glumica), Jean-Louis Trintignant (najbolji glumac), Michael Haneke za najboljeg redatelja, originalni scenarij i nagradu za najbolji film.

boja, 127'

Funny Games U.S.

(SAD, Francuska, UK, Austrija, Njemačka, Italija, 2007)

Režija: Michael Haneke
FOTOGRAFIJA: Darius Khondji
Sadržaj:

boja, 111'
Vidi cijeli program