Peter Schamoni

27.03.1934, Berlin, Njemačka - 14.06.2011, München, Njemačka

Redatelj, producent, scenarist, glumac i montažer.

Director

Otac mu je bio redatelj, a on je isprva studirao povijest umjetnosti, književnost i teatrologiju te učio glumu u Münchenu. Bio je i volonter u kazalištu, a od 1957. godine redatelj je i producent kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Zanimljiva je suradnja s Vladom Kristlom na kratkometražnom Der Topf (1963.). Dugometražni debi mu je igrani film Zabrana lova na lisice (Schonzeit für Füchse, 1966.), drama o životu u poratnoj Njemačkoj kojom odmah osvaja Srebrnog medvjeda na Berlinaleu. Nastavlja snimati brojne kratke i dokumentarne filmove, a tri godine kasnije snima drugi dugometražni Deine Zärtlichkeiten (1969.) s Herbertom Veselyem kao suredateljem. Za film o njemačkom umjetniku Hundertwassers Regentag (1971.) bio je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog dokumentarnog filma, kao i za Zlatnu palmu u Cannesu za kratki film. Snimao je i dokumentarce o umjetnicima poput Maxa Ernsta. Njegovi ostali igrani filmovi su western komedija Potato Fritz (1976.), biografska glazbena drama Proljetna simfonija (Frühlingssinfonie, 1983.) o Clari Wieck i Robertu Schumannu, Caspar David Friedrich - Grenzen der Zeit (1986.) biografski film o umjetniku iz 19. stoljeća te komedija Posljednja priča iz dvorca Königswald (Schloß Königswald, 1988.). Surađivao je i s braćom, također aktivnim redateljima i scenaristima Ulrichom i Thomasom Schamonijem te direktorom fotografije Victorom Schamonijem.

Filmografija


Filmovi redatelja

Proljetna simfonija

(Frühlingssinfonie, 1983)

Režija: Peter Schamoni
Sadržaj:

Biografski film o kompozitoru Robertu Schumannu i njegovoj ženi, pijanistici Clari Wieck. Hvaljeni film redatelja Schamonia za koji je dobio nagradu Bayerischer Filmpreis, a glavna glumica Nastassja Kinski nagradu Deutscher Filmpreis.

boja, 103 min

Zabrana lova na lisice

(Schonzeit für Füchse, Njemačka, 1966)

Režija: Peter Schamoni
FOTOGRAFIJA: Jost Vacano
Sadržaj:

Glavni likovi filma su dva mladića u kasnim dvadesetim godinama koji su dio djetinjstva proživjeli u Drugom svjetskom ratu. U poratnoj Njemačkoj ne vjeruju starijoj generaciji i opiru se društvenim konvencijama koje se od njih očekuju. Jedan od njih živi na seoskom imanju roditelja ne baveći se zapravo ničim, a drugi radi kao novinar u Düsseldorfu. Zajedničko vrijeme provode u lovu cinički komentirajući život u modernoj Njemačkoj. Dugometražni prvijenac redatelja Petera Schamonija k...

digitalno, c/b, 92 min
Vidi cijeli program