Nikola Tanhofer

25.12.1926, Sesvete - 24.11.1998, Zagreb

 

Director
Već kao sedamnaestogodišnjak bavi se filmom kao član kino-amaterskoga kluba Romanija.
Studirao je na Filozofskom fakultetu. Po završetku Drugoga svjetskog rata
radio je kao laborant, tonski tehničar, snimatelj-reporter, a 1949. počinje se
intenzivno baviti zahtjevnim poslom snimatelja igranih i kratkometražnih
filmova. Kao kamerman debitira u filmu Branka Marjanovića Zastava (1949),
u kojem je odmah dostigao svjetske standarde. Prvi put u bivšoj jugoslavenskoj
fotografiji koristi se stražnjom projekcijom. Nakon nekoliko uspješnih
snimateljskih radova – Plavi devet (1950), Ciguli Miguli (1952),
Sinji galeb (1953), Opsada (1956) - kao redatelj debitira filmom
Nije bilo uzalud (1957). Godine 1958. snima najuspjelije ostvarenje
H-8
. Iste godine snimio je film Klempo, jedan od prvih hrvatskih
filmova u boji. Do 1970. godine, kada snima svoj zadnji film Bablje ljeto,
realizirao je još pet filmova. Godine 1969. na Akademiji dramske umjetnosti
u Zagrebu utemeljio je Odsjek filmskog i televizijskog snimanja, gdje
je bio i predavač. Objavio je knjigu Filmska fotografija (1981) i studiju
O boji (1997). Primio je brojna priznanja, među kojima je i Vjesnikova
nagrada Krešo Golik za životno djelo u filmskoj umjetnosti.

Filmografija

Bablje ljeto (1970)
Ključ (1965) (snimatelj)
Svanuće (1964)
Dvostruki obruč (1963)
Sreća dolazi u 9 (1961)
Osma vrata (1959)
Klempo (1958)
H-8 (1958)
Nije bilo uzalud (1957)
Opsada (1956) (snimatelj)
Ogledalo (1955) (snimatelj)
Sinji galeb (1953) (snimatelj)
Ciguli Miguli (1952) (snimatelj)
Plavi 9 (1950) (snimatelj)
Zastava (1949) (snimatelj)


Filmovi redatelja

Nije bilo uzalud

(1957.)

Režija: Nikola Tanhofer
FOTOGRAFIJA: Slavko Zalar
Sadržaj:

Mladi liječnik Jure dolazi sa ženom u zaostalo mjesto na močvarnom području. Uskoro se među ljudima pojavljuje groznica koju liječnik pokušava suzbiti, no praznovjerni mještani radije pozivaju seosku vračaru. Uskoro se dogodi ubojstvo. Liječnik uz pomoć mlade djevojke počinje potragu za ubojicom…

crno-bijeli, 97 min.

H 8

(1958)

Režija: Nikola Tanhofer
FOTOGRAFIJA: Slavko Zalar
Sadržaj:

Akciona drama, film katastrofe u koji su inkorporirane sudbine putnika autobusa i drama vozača kamiona. Ova dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H8 sve je što se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću; tek dio registarske oznake.

c/b, 97 min

Sreća dolazi u 9

(1961)

Režija: Nikola Tanhofer
Sadržaj:

Prvi cjelovečernji film fantastike u Hrvatskoj (i tadašnjoj bivšoj SFRJ), nastao prema motivima bajke Hansa Christiana Andersena. U njemu je Tanhofer tragao izvan uobičajenih žanrovskih odrednica, ispitujući kreativne mogućnosti filmskih trikova – koje je izveo unutar tehnički nerazvijene kinematografije – i njihovo estetsko opravdanje u službi bajkovita sadržaja. Film se pamti i kao zadnji film velike dame hrvatskog glumišta Mile Dimitrijević (1877-1972).

c/b, 102 min

Dvostruki obruč

(1963)

Režija: Nikola Tanhofer
FOTOGRAFIJA: Tomislav Pinter
Sadržaj:

Napeti triler s tematikom iz NOB-a, jedno od antologijskih djela hrvatske kinematografije. Njime je Tanhofer ponovno dokazao redateljsku preciznost u sigurnu vođenju priče. On sam često je isticao da je radom na ovom filmu najzadovoljniji jer je "zadovoljio sve zakonitosti i zadatke žanrovskog filma".

c/b, 96 min

Svanuće

(1964)

Režija: Nikola Tanhofer
FOTOGRAFIJA: Antun Markić
Sadržaj:

Saznavši za ljubavnu vezu svoje supruge i kolege, vlakovođa se nalazi u dilemi: dovoljan je jedan njegov potez da mu suparnik  strada tijekom željezničke nezgode u kojoj su se njih dvojica zatekli. Produkcija: Jadran film

c/b, 95'

Klempo

(1958)

Režija: Nikola Tanhofer
Sadržaj:

Priča o mladim amaterima zrakoplovstva s impresivno snimljenim akrobacijama u zraku. Jedan od prvih naših filmova u boji.

boja, 54 min
Vidi cijeli program