Jasmila Žbanić

19.12.1974, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 

Director
Redateljica i scenaristica, diplomirala je na ASU u Sarajevu, na Odsjeku za filmsku i kazališnu režiju. Osnivačica je udruženja umjetnika Deblokada unutar kojega je producirala i svoje dokumentarne filmove Made in Sarajevo (segment omnibusa: Noć je, mi svijetlimo, 1998.), Crvene gumene čizme (kratkometražni, 2000.), Sjećaš li se Sarajeva (2003.), Rođendan (segment omnibusa Lost & Found, 2004.) i Dnevnik graditelja: film o rekonstrukciji Starog mosta (2007.) te kratkometražne igrane filmove Ljubav je... (1998.), Naprijed, nazad (2002.) i Participacija (2008.). Za filmove Autobiografija (1995.) i Poslije, poslije (1997.) dobila je nagrade Soros centra za suvremenu umjetnost. Njezin dugometražni igrani film Grbavica (2006.) osvojio je Zlatnog medvjeda, nagradu ekumenskog žirija i nagradu za mir na filmskom festivalu u Berlinu. Nedavno je završila i svoj drugi dugometražni igrani film Na putu (2010.).

Filmografija


Filmovi redatelja

Grbavica

(2006.)

Režija: Jasmila Žbanić
FOTOGRAFIJA: Christine A. Maier
Sadržaj:

Film govori o odnosu majke i kćeri u poslijeratnom vremenu, u devedesetim godinama prošloga stoljeća, kada se mnogi još suočavaju s posljedicama ratnih strahota koje su ih direktno ili indirektno dotakle. Esma je samohrana majka dvanaestogodišnje Sare s kojom živi u sarajevskom naselju Grbavica. Nemajući dovoljno prihoda zapošljava se dodatno kao konobarica u noćnom klubu zbog čega ne provodi s kćerkom onoliko vremena koliko bi željela.

digitalno, boja, 107 min

Quo vadis, Aida?

(BiH, Austrija, Rumunjska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Francuska, Turska, Norveška, 2020)

Režija: Jasmila Žbanić
FOTOGRAFIJA: Christine A. Maier
Sadržaj:

Ulaz na ovu projekciju je moguć samo uz pozivnicu Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba u suradnji s kojim je program realiziran. Više informacija na: vbnmgz.hr/dani-bosanskohercegovacke-kulture-2021 Sredovječna Aida Selmanagić prevoditeljica je pri bazi Ujedinjenih naroda u Potočarima, koja tijekom ljeta 1995. godine shvaća da će mještane obližnje Srebrenice ubrzo zadesiti tragedija nezamislivih razmjera. Dok se gradu približavaju...

boja, 101'
Vidi cijeli program