Audijencija (NTL)

The Audience, snimka kazališne predstave, Gielgud Theatre, Velika Britanija, 2013

REŽIJA: Stephen Daldry

Audijencija (NTL)

ULOGE:
Helen Mirren,
with Dylan Baker,
Geoffrey Beevers,
Michael Elwyn,
Judith Ivey,
Dakin Matthews,
Richard McCabe,
Rod McLachlan,
Sadie Sink,
Elizabeth Teeter,
Rufus Wright

SCENARIJ:
Peter Morgan (drama)

Sadržaj:

U čast devedesetog rođendana engleske kraljice, u kinima diljem svijeta od lipnja ove godine ponovno se prikazuje originalna kazališna produkcija National Theatre Live s West Enda, drama Audijencija (The Audience), nagrađena s tri kazališne nagrade Tony te dvije Olivier. U ovoj drami Helen Mirren tumači kraljicu Elizabetu II, a uloga joj je donijela brojne glumačke nagrade.

Dramu potpisuje Peter Morgan (autor scenarija za film Kraljica) a režiju dvostruki dobitnik nagrade Tony Stephen Daldry (Billy Elliot, Sati), koji je svojedobno bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja. Ove posebne reprizne projekcije u kinima uključuju i ekskluzivne intervjue s Helen Mirren i redateljem Stephenom Daldryem.

Tijekom šezdeset godina kraljica Elizabeta II sastajala se sa svakim od svojih dvanaest premijera na redovitim privatnim tjednim sastancima. Ti sastanci nazivaju se „audijencija“. Nitko ne zna o čemu su razgovarali, čak ni njihovi bračni drugovi. Od staroga ratnika Winstona Churchilla, preko čelične lady Margaret Thatcher i Tonyja Blaira, sve do Davida Camerona, kraljica Elizabeta uvijek je savjetovala britanske premijere u javnim i osobnim promišljanjima i pitanjima. Ovi susreti i razgovori otkrivaju osobnost žene koja je iza krune i svjedoče momente koji su oblikovali tu vladaricu.

Peter Morgan je scenarist i dramatičar. Njegova drama Frost/Nixon, postavljena u kazalištu TimeLine Theatre Company u Chicagu nominirana je 2011. za nagradu Equity Joseph Jefferson. Napisao je scenarij za film Kraljica u kome je glavnu ulogu tumačila Helen Mirren, a koja joj je donijela prvoga Oscara, kao i scenarij za dramu Audijencija za koju je glumica dobila i prvu nagradu Tony u svojoj karijeri.

Godine 2016. Morgan je nagrađen kraljičinim ordenom Commander of the Order of the British Empire za zasluge u području drame.

Distribucija: Cikanek management, Češka
Više o predstavi na: ntlive.nationaltheatre.org.uk

DCP, hrvatski titl, 140 min

Trailer