Izgovorena riječ vrijedi

Es gilt das gesprochene Wort, igrani, romantična drama, Njemačka, Francuska, 2019

REŽIJA: Ilker Çatak

Izgovorena riječ vrijedi

ULOGE:
Anne Ratte-Polle (Marion),
Ogulcan Arman Uslu (Baran),
Godehard Giese (Raphael),
Jörg Schüttauf (Mark),
Johanna Polley (Leonie)

SCENARIJ:
Nils Mohl,
Ilker Çatak

FOTOGRAFIJA:
Florian Mag

GLAZBA:
Marvin Miller

MONTAŽA:
Sascha Gerlach,
Jan Ruschke

Sadržaj:

Kada su se prvi put sreli na plaži u turskom odmaralištu Marmarisu, Marion i Baran nisu mogli pripadati različitijim svjetovima: Marion, samouvjerena neovisna pilotkinja iz Njemačke, upoznaje Barana, šarmantnog i nonšalantnog kurdskog žigola koji sanja o boljem životu s druge strane Bospora. Odlučan, Baran moli Marion da ga odvede u Njemačku. Sasvim suprotno svojem inače promišljenom i rezerviranom načinu ponašanja, Marion prihvaća rizik i sklapa dogovor s njim. Možda upravo zbog toga što je u danom trenutku primorana preispitati svoj dosadašnji život? Nakon neobičnog početka, čini se da im je suđena zajednička budućnost, no stvari nisu tako jednostavne…

Duhovita i iznenađujuće dirljiva ljubavna priča koja nadilazi društvene i kulturne konvencije. Mladi redatelj Ilker Çatak vješto izbjegava klišeje tipične za holivudske romantične komedije i stvara slojevitu, zaigranu romansu koju karakteriziraju opipljiva kemija između filmskog para i inspirirani glumački nastupi. Çatak ne osuđuje postupke svojih likova, prkosi stereotipima i progovara o hrabrosti koja je potrebna da se suočimo sa stranošću, preuzmemo rizike i prihvatimo izazove. Iako trava nikad nije zelenija na drugoj strani, neočekivane i važne promijene u svakom trenu čekaju iza ugla.

Ilker Çatak za svoj je kratkometražni film Wo wir sind (Gdje smo) 2014. nominiran za Studentskog Oscara, te je pobijedio na filmskom festivalu Max Ophüls. Njegov drugi igrani film Izgovorena riječ vrijedi na dodjeli Njemačke filmske nagrade 2020. osvojio je Brončanu nagradu za najbolji film.

boja, 122'

Trailer