Moja mala sestra

Schwesterlein, igrani, drama, Njemačka, Švicarska, 2020

REŽIJA: Stéphanie Chuat

Moja mala sestra

ULOGE:
Nina Hoss (Lisa),
Lars Eidinger (Sven),
Marthe Keller (Kathy),
Jens Albinus (Martin),
Thomas Ostermeier (David)

SCENARIJ:
Stéphanie Chuat,
Véronique Reymond

FOTOGRAFIJA:
Filip Zumbrunn

GLAZBA:
Christian Garcia

MONTAŽA:
Myriam Rachmuth

Sadržaj:

Berlinska kazališna spisateljica Lisa odrekla se svojih umjetničkih ambicija kako bi se s djecom i suprugom, koji vodi međunarodnu školu, preselila u Švicarsku. Kada njezin brat blizanac Sven, glavna zvijezda berlinskog kazališta Schaubühne, oboli od leukemije, Lisa otputuje u Berlin. Nada da će se vratiti na pozornicu Svenu daje snagu u borbi protiv bolesti. No kada mu se stanje pogorša, a majka, također glumica, se pokaže nepouzdanom, Lisa uzima stvar u svoje ruke i odvodi brata u Švicarsku, nadajući se da će novi tretmani, obiteljski život i planinski zrak imati čudotvorno djelovanje.

Brat i sestra, Berlin i Švicarska, život i kazalište, zdravlje i bolest – film Moja mala sestra s izvanrednim glavnim glumcima ove komplementarne parove spaja u dirljivu i višeslojnu filmsku pripovijest. Film problematizira smisao iscjeljenja i žrtvovanja, iskrenost odnosa odrasle braće i sestara (o čemu se rijetko govori kao u ovom filmu) i umjetnički rad kao način i smisao života. Moja mala sestra je bajka s dvoje odraslih u ulogama Ivice i Marice, kazalištem kao kućom od medenjaka i bolešću umjesto zle vještice.

Suptilna kamera lebdi kroz prostor i niže krupne kadrove u kojima glumačke zvijezde Ninu Hoss i Larsa Eidingera ostvaruju uobičajeno impresivne nastupe, dok redateljski duo Stéphanie Chuat i Véronique Reymond na dramaturški pametan i naturalistički način iznosi priču o privrženosti dvoje umjetnika, brata i sestre, koji prolaze kroz najburnije razdoblje svojih života.

Intimna i potresna švicarska drama Moja mala sestra na ovogodišnjem Berlinaleu prikazana je u sklopu glavne konkurencije gdje je bila nominirana za Zlatnog medvjeda za najbolji film, te je pobrala simpatije publike i kritike.

boja, 99'

Trailer