Sat njemačkog

Deutschstunde, igrani, drama, Njemačka, 2019

REŽIJA: Christian Schwochow

Sat njemačkog

ULOGE:
Ulrich Noethen (Jens Ole Jepsen),
Tobias Moretti (Max Ludwig Nansen),
Levi Eisenblätter (Siggi Jepsen),
Tom Gronau (Siggi Jepsen),
Johanna Wokalek (Ditte Nansen)

SCENARIJ:
Heide Schwochow (prema romanu Siegfrieda Lenza)

FOTOGRAFIJA:
Frank Lamm

GLAZBA:
Lorenz Dangel

MONTAŽA:
Jens Klüber

Sadržaj:

U poslijeratnoj Njemačkoj Siggi Jepsen nalazi se u ustanovi za maloljetnike s problematičnim ponašanjem. Mora napisati esej na temu Radosti dužnosti, ali mu to zadaje prilične poteškoće. Kada ga sljedećeg dana zatvore u ćeliju, naviru mu sjećanja na djetinjstvo koje je proveo u malenom gradu na sjevernoj obali tijekom Drugoga svjetskog rata: njegov otac i lokalni policajac Jens Ole Jepsen dobio je zadatak svojem prijatelju ekspresionističkom slikaru Ludwigu Nansenu uručiti obavijest o zabrani rada. Siggi mu je trebao pomagati nadzirati Nansena, ali se naposljetku pobunio protiv oca, stao na stranu tvrdoglavog Nansena i sakrio neke od njegovih zabranjenih slika, zbog čega je naposljetku i završio u ustanovi.

Roman Sat njemačkog nagrađivanog pisca Siegfrieda Lenza smatra se jednim od najvažnijih djela poslijeratne njemačke književnosti. Nakon Doktora Faustusa Thomasa Manna Lenzovo je djelo drugi veliki poslijeratni roman njemačke književnosti koji prikazuje sudbinu umjetnika kao paradigmu društvenih zbivanja na širokom obzoru. Christian Schwochow, redatelj Netflixove hit serije Kruna, preuzeo je golem izazov režiranja kompleksne filmske adaptacije romana u kojem se sugestivno razlaže praksa političkog terora. Film kroz neobičan odnos između umjetnika, kojega pogađa bezumna zabrana, policajca, koji (ni)je samo oruđe u rukama nacističkih silnika, te dječaka koji se nalazi rastrgan između njih dvojice, postavlja pitanje što je dužnost i dokle osjećaj dužnosti može odvesti dijete, odraslog čovjeka, čitavu naciju?

Film je nominiran za Njemačku filmsku nagradu 2020. godine te je osvojio prestižnu Guenter Rohrbach Filmpreis za najbolju fotografiju.

boja, 130'

Trailer