Abdellatif Kechiche

07.12.1960, Tunis

 

Director
Foto: Georges Biard (CC BY-SA 3.0)
Francuski glumac, redatelj i scenarist. Odrastao je u Nici nakon što mu je obitelj 1966. godine emigrirala iz Tunisa u Francusku. Filmsku karijeru započeo je kao glumac osamdesetih godina prošlog stoljeća, a dosad je glumio u osam filmova. Treba istaknuti posljednji Sorry, Haters (2005.) redatelja Jeffa Stanzlera u kojem je glumio uz Robin Wright. Neko vrijeme radio je u kazalištu, a scenarističko-redateljski debitira filmom La faute à Voltaire (Blame it on Voltaire, 2000.). Već je za prvijenac nagrađen nagradom za mir CinemAvvenire i nagradom za debitantski film Luigi De Laurentiis na venecijanskom filmskom festivalu 2000. godine. Slijedio je L’esquive (Games of Love and Chance, 2004.) koji mu je donio tri Césara: za najbolji film, režiju i scenarij. Glavna glumica, Sara Forestier, nagrađena je kao nova glumačka nada. Zahvaljujući gostovanjima i nagradama na međunarodnim festivalima, Kechiche postaje međunarodno priznat redatelj. Za dramu Tajne kus-kusa (La graine et le mulet, 2007.) prima nagradu César u svim kategorijama kao i za prethodni film (nova glumačka nada je ovaj puta Hafsia Herzi), nagradu FIPRESCI na filmskom festivalu u Veneciji i brojne druge. Tad već postaje prepoznatljiv po dužim filmskim scenama, krupnim kadrovima i čestoj suradnji s glumcima amaterima. Iduće godine ponovno surađuje s glumicom Hafsijom Herzi na srednjemetražnom filmu Sueur (2008.). Dvije godine poslije snima dugometražni film, Crna Venera (Vénus noire, 2010.) povijesnu dramu o južnoafričkoj robinji Saartjie 'Sarah' Baartman koja trpi rasizam i seksizam dok je njezini gospodari pokazuju kao izložbeni primjerak u Europi tijekom 19. stoljeća. Godine 2013. snimio je posljednji i ujedno najpoznatiji film Adelin život (La vie d'Adèle, 2013.). Sama filmska ekipa kritizirala je redatelja i teške uvjete snimanja, a nakon završetka filma i same glavne glumice Léa Seydoux i Adèle Exarchopoulos izjavile su kako je Kechiche odličan redatelj, ali težak na snimanju te s njime više ne žele raditi. Film je osvojio i kritiku i publiku te dobio brojne nagrade poput Zlatne palme (uručena redatelju, ali po prvi puta i glavnim glumicama) i FIPRESCI nagrade u Cannesu 2013. godine.

Filmografija

Adelin život (La vie d'Adèle, 2013.)
Crna Venera (Vénus noire, 2010)
Sueur (2008) (kratkometražni)
Tajne kus-kusa (La graine et le mulet, 2007)
L'esquive (2003)
La faute à Voltaire (2000)


Filmovi redatelja

Tajne kus-kusa

(La graine et le mulet, 2007)

Režija: Abdellatif Kechiche
FOTOGRAFIJA: Lubomir Bakchev
Sadržaj:

Pratimo život arapske obitelji koja živi u lučkom gradiću na jugu Francuske. Glava obitelji je gospodin Slimane, umoran šezdesetogodišnjak koji radi u brodogradilištu i kojem je jedini preostali životni san otvoriti plutajući restoran. Iako je razveden, trudi se održavati vezu s djecom, a uskoro čitavu obitelj ujedinjuje ideja otvaranja restorana.

boja, 35 mm, 151 min

Igre ljubavi i slučaja

(L'esquive, Francuska, 2003)

Režija: Abdellatif Kechiche
FOTOGRAFIJA: Lubomir Bakchev
Sadržaj:

Učenici većinom sjevernoafričkog podrijetla iz jedne škole u pariškom predgrađu za skoru školsku priredbu postavljaju komediju Igre ljubavi i slučaja francuskog romanopisca i komediografa Pierrea Carleta de Marivauxa. Među njima je i neprilagođeni i donekle problematični Krimo, mladić iz nesređene imigrantske obitelji kojeg će zaljubljivanje u razrednu kolegicu i Francuskinju Lydiju nagnati da njezina partnera Rachida na probama nagovori da mu ustupi ulogu, vjerujući da će j...

boja, 123'

Za sve je kriv Voltaire

(La faute à Voltaire, 2000.)

Režija: Abdellatif Kechiche
FOTOGRAFIJA: Dominique Brenguier, Marie Spencer
Sadržaj:

Došavši kao ilegalni imigrant u Pariz, mladi Tunižanin Jallel nada se boljem životu. Da bi dobio dozvolu boravka, slagao je da je izbjeglica iz Alžira, no kako nema potrebne dokumente život mu nije nimalo lak. Spava po skloništima za izbjeglice, zarađuje ilegalno prodajući voće te polako nalazi prijatelje među nezaposlenim Francuzima i potomcima imigranata koji ga okružuju.

boja, 35 mm, 130 min

Adelin život

(La vie d'Adèle, Francuska, Belgija, Španjolska, 2013)

Režija: Abdellatif Kechiche
FOTOGRAFIJA: Sofian El Fani
Sadržaj:

Mlada Adèle senzibilna je djevojka koja se pred završetak gimnazijskog školovanja počinje suočavati s činjenicom da ju privlači isti spol. Poslije bezuspješnog pokušaja ostvarivanja veza s nekolicinom naočitih razrednih kolega, Adèle će shvatiti da ju privlači atraktivna studentica slikarstva Emma, djevojka dosta starija od nje. Nakon što s njom započne strastvenu vezu, Adèle će baš kao i Emma zaključiti da je upravo to ono za čim če...

boja, 180'
Vidi cijeli program