Ante Peterlić

18.05.1936, Kaštel Novi - 13.07.2007, Zagreb

Filmolog, enciklopedist i redatelj.

Director

Uz Hrvoja Turkovića vodeći hrvatski filmolog, prije umirovljenja profesor na katedri za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu (od 1966. do 2006.), a povijest i teoriju filma predavao je i na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Diplomirao je engleski jezik i književnost te jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1959. godine, gdje je kasnije i doktorirao temom Pojam i struktura filmskog vremena. Bio je prva osoba u bivšoj Jugoslaviji koja je doktorirala s filmskom temom. Studirao je i na Kazališnoj akademiji (danas Akademija dramske umjetnosti). Prije no što se u potpunosti posvetio filmologiji, bavio se, od kraja pedesetih godina, i filmskom praksom - isprva kao asistent režije i dramaturg, da bi 1969. režirao cjelovečernji igrani film Slučajni život, egzistencijalistički intoniranu priču o mladim zagrebačkim službenicima, po mnogima jedan od najviše intrigantnih debija hrvatske kinematografije. Osamdesetih je bio autor televizijske emisije Što je film, a u emisiji 3, 2, 1 kreni kao jedan od moderatora ugošćavao je velikane filma poput Orsona Wellesa. Autor je nekoliko (Pojam i struktura filmskog vremena (1976), Osnove teorije filma (1977, 2001), Ogledi o devet autora (1984), Studije o devet filmova (2002) i Dejá-vu: zapisi o prošlosti filma (2005) i suautor jedne knjige te glavni urednik dvotomne Filmske enciklopedije (1986., 1990.) Jugoslavenskog leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, kapitalnog izdanja hrvatske i jugoslavenske filmologije za koje je i napisao većinu tekstova. Bio je utemeljitelj i glavni voditelj Škole medijske kulture Hrvatskoga filmskog saveza (danas nazvane Škola medijske kulture "Ante Peterlić"). Preminuo je prije negoli je stigao završiti knjigu Povijest filma koja je, nakon njegovih Osnova teorije filma, trebala postati filmski udžbenik. Njegov asistent Nikica Gilić priredio je prvu, dovršenu polovicu Povijesti filma (rano i klasično razdoblje) 2008. godine, a izašla je i knjiga Filmska čitanka (2010.), zbirka njegova dvadeset i dva najznačajnija neukoričena eseja nastala od šezdesetih godina pa do njegove smrti. Primio je nagradu Društva hrvatskih filmskih radnika, godišnju nagradu Bartol Kašić, nagradu Vladimir Vuković Hrvatskog društva filmskih kritičara za životno djelo (1998.), nagradu Vladimir Nazor za životno djelo na filmu (1999.), Vjesnikovu nagradu Krešo Golik za životno djelo na filmu (2007.) i Nagradu grada Zagreba za životno djelo (2007.).

FILMSKI.NET - Umro Ante Peterlić

Filmografija


Slučajni život (1969.)


Filmovi redatelja

Slučajni život

(1969)

Režija: Ante Peterlić
FOTOGRAFIJA: Ivica Rajković
Sadržaj:

Dvojica mladih službenika, inače amaterskih veslača, vode uobičajeni svakodnevni život, pokušavajući pronaći u njemu više uzbuđenja i zadovoljstva. Introvertirani i senzibilniji od njih zaljubi se u privlačnu ženu. Novovalna drama iz kruga zagrebačkih hičkokovaca. Slučajni život jedini je film našeg poznatog filmologa Ante Peterlića. Riječ je o zanimljivoj egzistencijalističkoj studiji ispražnjena i otuđena življenja, vrsne vizualno-montažne izvedbe i atmosfere te soli...

c/b, 81'
Vidi cijeli program