Jacques Becker

15.09.1906, Pariz, Francuska - 21.02.1960, Pariz, Francuska

 

Director
Francuski redatelj i scenarist, čiji je interes za film bio potaknut susretom s američkim redateljem Kingom Vidorom. Od 1932. do 1939. godine radio je kao pomoćnik redatelja uz Jeana Renoira, a 1934. je sa Pierreom Prévertom korežirao kratkometražni Le commissaire est bon enfant, le gendarme est sans pitié (1934). Iduće godine režirao je Tête de turc (1935), no njega je kasnije odbio priznati kao svoj rad. Godine 1939. započeo je režirati dugometražni L' or du Cristobal (1940), no nakon tri tjedna napustio je snimanje ostavivši Jeana Stellija da dovrši film. Njegova službena filmska karijera stoga započinje 1942. režijom dugometražnog Posljednji adut (Dernier atout, 1942), nakon kojeg su uslijedili Goupi „Crvene ruke“ (Goupi mains rouges, 1943), Antoine et Antoinette (1947), Edouard et Caroline (1951), Zlatna kaciga (Casque d'or, 1952), Ne dirajte u lovu (Touchez pas au grisbi, 1954), Ali Baba i 40 hajduka (Ali Baba et les quarante voleurs, 1954), Pustolovine Arsena Lupina (Les aventures d'Arsène Lupin, 1957), Montparnasse 19 (Les amants de Montparnasse (Montparnasse 19), 1957) i njegov posljednji Rupa (Le trou, 1960).

Filmografija


Filmovi redatelja

Goupi „Crvene ruke“

(Goupi mains rouges, 1943)

Režija: Jacques Becker
FOTOGRAFIJA: Jean Bourgoin
Sadržaj:

Goupiji su jedna veoma neobična i zatvorena obitelj koja ima vlastita pravila i kodekse ponašanja; na strance gleda s velikim nepovjerenjem, a svaki član obitelji ima nadimak koji počinje sa Goupi. Svi zajedno žive na selu, a kada je žena iz obitelji pokradena i umorena, svi njezini članovi postat će sumnjivi.

c/b, 35mm, 104 min

Montparnasse 19

(Francuska, Italija, 1958)

Režija: Jacques Becker
FOTOGRAFIJA: Christian Matras
Sadržaj:

Talijanski slikar Amadeo Modigliani 1919. godine boemskim životom živi u pariškoj četvrti Montparnasse. Dok se bori da bi preživio i uspio kao umjetnik, slikar znan pod nadimkom Modi održava vezu s atraktivnom književnicom Beatrice Hastings te najviše vremena provodi uz čašicu. Istodobno i slika, no gotovo ništa od onog što naslika ne uspije i prodati. Kad upozna privlačnu mladu studenticu Jeanne Hébuterne, Modigliani će se u nju snažno zaljubiti, da bi...

c/b, 108'

Ulica Estrapade

(Rue de l'Estrapade, Francuska, 1953)

Režija: Jacques Becker
FOTOGRAFIJA: Marcel Grignon
Sadržaj:

Henri i Françoise Laurent su naizgled sretan mladi bračni par. Ipak, Françoise jednog dana od svoje prijateljice Denise saznaje da joj suprug nije vjeran. Pogođena takvom izdajom, odlučuje se iseliti iz zajedničkog doma. Unajmljuje sobu u boemskoj četvrti i traži posao u modnim salonima gdje je donedavno bila kupac. Françoise privlači pažnju susjeda Roberta, zgodnog mladog egzistencijalista. Suprug je pak odlučuje vratiti natrag.

35 mm, c/b, 100 min

Zlatna kaciga

(Casque d'or, Francuska, 1952)

Režija: Jacques Becker
FOTOGRAFIJA: Robert Lefebvre
Sadržaj:

Periferija Pariza tijekom ljeta 1898. godine. Privlačna Marie izuzetno je lijepa mlada žena poznata po nadimku Zlatna kaciga, koja se dosađuje u vezi s ljubavnikom Rolandom, članom gangsterske bande iz pariškog podzemlja, tzv. ´apaša´. Nakon što na obali Seine upozna bivšeg zatvorenika i skromnog tesara Georgesa Mandu, Marie će se ubrzo zaljubiti u njega, a ljubav će biti obostrana. No nedugo potom Manda će u dvoboju ustrijeliti Rolanda, zbog čega će on i...

c/b, 96'
Vidi cijeli program