François Ozon

15.11.1967, Pariz, Francuska

 

Director

Francuski redatelj i scenarist. Studirao je film u Parizu, a pozornost privlači kratkometražnim (Ljetna haljina, 1996) i srednjometražnim (Gledaj more, 1997) filmovima.

Nakon dugometražnog prvijenca Sitcom (1998), satire o obitelji koja se suočava s otkrićem o homoseksualnosti, u kojoj je zapaženu ulogu ostvarila Marina De Van, status jednoga od vodećih redatelja svojega naraštaja stječe trilerom s elementima bajke Ljubavnici kriminalci (1998), o adolescentima ubojicama, te potvrđuje homoseksualnom dramom Kapi na gorućem kamenju (2002), prema drami R. W. Fassbindera, i suptilnom dramom Ispod pijeska (2000), o profesorici (Charlotte Rampling) čiji suprug nestaje tijekom zajedničkog odmora u zapadnoj Francuskoj.

Iznimnu pozornost privukle su 8 žena (2002., Srebrnoga medvjeda i Europsku filmsku nagradu dijeli osam gl. glumica), o obiteljskom okupljanju tijekom kojega je otac obitelji ubijen, s francuskim glumicama raznih naraštaja (D. Darrieux, C. Deneuve, I. Huppert, Fanny Ardant, Emmanuelle Béart). Upućujući na filmove 1950-ih, film se koristi efektima tehnicolora, stiliziranom scenografijom i kostimima, a likovi se uvjerljivo definiraju i kroz svoje pjesme.

Junakinja Bazena (2003), realiziranog pod utjecajem Demona H.-G. Clouzota (1955), uspješna je autorica krimi-romana (Ch. Rampling) koja se s kćeri izdavača (Ludivine Sagnier) nađe u pravom kriminalističkom zapletu. Uz inventivno spajanje tradicije filmskog modernizma te amer. i franc. žanrovskog filma, Ozon je osobito cijenjen zbog prikaza dojmljivih ženskih likova.

Filmografija


Filmovi redatelja

Frantz

(Francuska, Njemačka, 2016)

Režija: François Ozon
FOTOGRAFIJA: Pascal Marti
Sadržaj:

U malom njemačkome gradu nakon Prvog svjetskog rata, Ana svakodnevno tuguje nad grobom svog zaručnika Frantza, koji je poginuo u bitci u Francuskoj. Jednoga dana mladi Francuz Adrien također položi cvijeće na grob. Njegova nazočnost, tako brzo nakon njemačkoga poraza, rasplamsa strasti… Paula Beer nagrađena je na prošlogodišnjoj Veneciji kao najbolja glumica.

c/b, boja, digitalno, 113 min

Bogu hvala

(Grâce à Dieu, Francuska, Belgija, 2018)

Režija: François Ozon
FOTOGRAFIJA: Manuel Dacosse
Sadržaj:

Alexandre Guérin bankar je srednjih godina koji sa suprugom Marie i petoro djece živi u Lyonu. On je i predani katolik kojeg još uvijek progoni trauma seksualnog zlostavljanja koje je doživio kao dječak, dok je kao izviđač boravio u katoličkom izviđačkom kampu Svetog Luke. Stoga se Alexandre izuzetno neugodno iznenadi kad spletom okolnosti otkrije da svećenik koji ga je zlostavljao, a riječ je o Bernardu Preynatu, još uvijek radi s mladima. To saznanje će u njemu probuditi d...

boja, 137'

8 žena

(8 femmes, Francuska, Italija, 2002)

Režija: François Ozon
FOTOGRAFIJA: Jeanne Lapoirie
Sadržaj:

Otmjena ladanjska kuća bogate francuske obitelji tvorničara Marcela tijekom zime krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Jednog jutra Marcel biva pronađen mrtav, a smrt je nastupila od ubodne rane nanesene nožem. Čini se da je ubojica jedna od osam žena koje su na različite načine bile povezane s Marcelom. Osim njegove supruge Gaby, kćeri Suzon i punice Mamy, koja je vezana za invalidska kolica, tu su i šogorica Augustine, pokojnikova sestra Pierette, kuharica Chanel i služavka Louis...

boja, 111'

Zločin je moj

(Mon crime, Francuska, 2023 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Režija: François Ozon
FOTOGRAFIJA: Manuel Dacosse
Sadržaj:

Krimi-komedija Zločin je moj elegantna je i duhovita priča o ambiciji i padu.  U Parizu tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, mlada i siromašna glumica Madeleine bez ikakvog talenta biva optužena za ubojstvo slavnog producenta. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Pauline, mlade nezaposlene odvjetnice, Madeleine je oslobođena krivnje zbog toga što se smatra da je zločin počinila u samoobrani. Uskoro započinje njezin novi život, ovaj put slavan i uspje&s...

boja, 102'
Vidi cijeli program