Mika Kaurismäki

21.09.1955, Orimattila, Finska

 

Director
Finski redatelj, scenarist, producent i montažer. Studirao je filmsku režiju u Münchenu u razdoblju od 1977. do 1981. godine. S mlađim bratom Akijem, koji je završio istu školu (Hochschule für Film und Fernsehen), osnovao je producentsko-distribucijsku kuću Villealfa čiji je naziv hommage filmu Alphaville Jean-Luc Godarda. Lažljivac (Valehtelija, 1981) prvi je film iz Villealfe i ujedno Mikin redateljski debut ostvaren u suradnji s bratom koji je nastupio kao glavni glumac i koscenarist. Film se pokazao kao pravi uspjeh, a braća su nastavila redateljsko-scenarističku suradnju na filmovima Arvottomat (1982), Klaani: Tarina Sammakoitten suvusta (1984) i Rosso (1985). Bratov prvi samostalno režirani film Zločin i kazna (Rikos ja rangaistus, 1983) producira upravo Mika, nakon toga braća kreću svaki svojim, samostalnim filmskim stopama. Godine 1987. Mika osniva vlastitu produkcijsku kuću Marianna Films iz koje izlazi njegov slijedeći, neovisni film: Zombie ja Kummitusjuna (1991) za koji osvaja finsku filmsku nagradu Jussi za najbolju režiju 1991. godine. Nakon toga seli u Brazil te radi na koprodukcijskom filmu Amazon (1990). Uslijedio je The last border - viimeisellä rajalla (1993), a u Brazil se vraća s redateljima Samuelom Fullerom i Jimom Jarmuschem te režira dokumentarni film Tigrero: film koji nikad nije snimljen (Tigrero: A Film That Was Never Made, 1994). Potom režira međunarodne koprodukcije: Crveno stanje (Condition Red, 1995), triler snimljen u Philadelphiji, nešto zapaženiju komediju Izgubljeni u L.A. (L.A. Without a Map, 1998) s Davidom Tennantom i Julie Delpy u glavnim ulogama; Highway Society (2000) i Honey Baby (2003). Brazilskoj tematici se vraća sa dokumentarnim filmovima o korijenima brazilske glazbe Moro No Brasil (2002) i Brasileirinho - Grandes Encontros do Choro (2005). Njegov trenutno posljednji film je također dokumentarni film o glazbi: Sonic Mirror (2007) čiji je glavni protagonist bubnjar i kompozitor Billy Cobham.

Filmografija

Sonic Mirror (2007) (dokumentarni)
Brasileirinho - Grandes Encontros do Choro (2005) (dokumentarni)
Bem-Vindo a Săo Paulo (2004) (dokumentarni; segment Manha De Domingo)
Honey Baby (2003)
Moro No Brasil (2002)
Highway Society (2000)
Izgubljeni u L.A. (L.A. Without a Map, 1998)
Danske piger viser alt (1996) (segment Rhythm)
Sambolico (1996) (srednjemetražni)
Crveno stanje (Condition Red, 1995)
Tigrero: A Film That Was Never Made (1994) (dokumentarni)
Granica smrti (The last border - viimeisellä rajalla, 1993)
Zombie ja Kummitusjuna (1991)
Amazon (1990)
Paperitähti (1989)
Cha Cha Cha (1989)
Yötyö (1988) (TV) (srednjemetražni) (TV)
Helsinki Napoli All Night Long (1987)
Rosso (1985)
Klaani: Tarina Sammakoitten suvusta (1984)
Arvottomat (1982)
Jackpot 2 (1982) (srednjemetražni)
Saimaa-ilmiö (1981) (dokumentarni/glazbeni) (koredatelj)
Lažljivac (Valehtelija, 1981) (srednjemetražni)


Filmovi redatelja

Lažljivac

(Valehtelija, 1981)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Kay Gauditz, Toni Sulzbeck, Olli Varja
Sadržaj:

Prvi film Mike Kaurismäkija s bratom Akijem u glavnoj ulozi Ville Alfe (ujedno naziv producentske kuće braće Kaurismäki čiji je to prvi film); mladoga snalažljivoga lutalice koji šeće ulicama Helsinkija pokušavajući od prijatelja i slučajnih prolaznika iskamčiti nešto novca uz lažne, ali dosjetljive isprike.

c/b, 53 min

Bezvrijedni

(Arvottomat, 1982)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Prvi dugometražni igrani film Mike Kaurismäkija. Nekolicina gangstera posjećuje Mannea tražeći od njega da otplati stari dug. Daju mu rok od dva tjedna da skupi novac u gotovini, no on bježi znajući da traženu svotu neće moći prikupiti. Usred noći odlazi iz Helsinkija u pratnji Veere, stare prijateljice koja također ima svoje razloge za bijeg.

boja, 119 min

Klan

(Klaani, 1984)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

U središtu priče obitelj je sitnih kriminalaca čiji se najmlađi sin, Aleksanteri Suuri Sammakko, pokuša distancirati od obiteljske tradicije provala i krađa. Iako potaknut dobrim namjerama, shvatit će kako koračati pravim putem nije nimalo lako.

boja, 95 min

Rosso

(1985)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Giancarlo Rosso, mafijaški ubojica sa Sicilije, dobiva naredbu za posao u Finskoj. Njegova nova meta je mlada finkinja Maria. Rosso stiže u Helsinki, kupuje oružje te odlazi do njezina stana. Nakon što ustanovi da je stan napušten susreće njezina brata Marttija te, iako ne govore zajedničkim jezikom, zajedno kreću u potragu za Marijom...

boja, 76 min

Helsinki Napoli All Night Long

(1987)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Helge Weindler
Sadržaj:

Alex je Finac oženjen Talijankom koji radi kao taksist u Berlinu. Jedne večeri u auto mu ulaze dva muškarca s kovčegom punim novca. Nesrećom po Alexa, počnu ih proganjati gangsteri čiji novac je ukraden. Tijekom pucnjave oba njegova putnika bivaju ubijena, a on biva prisiljen riješiti se njihovih tijela i obračunati s kriminalcima.

boja, 96 min

Papirnata zvijezda

(Paperitähti, 1989)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Glavni lik filma je Anna, bivši top model čija je karijera u silaznoj putanji zbog loših osobnih odluka. Njezin ljubavnik Ulf svodnik je i diler koji ju ostavlja da se skrasi u Stockholmu. Sredovječni modni fotograf Ilja pokazat će se kao novi loš izbor, a nakon što je policija pritvori preko noći, ona će krenuti u ponovnu potragu za Ulfom.

boja, 91 min

Cha Cha Cha

(1989)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Dva bratića, Kari i Matti, zamijenit će nakratko svoje živote da bi potonji dobio novac na temelju uvjeta koje je zadala tetka iz Amerike. Iako živi poput propalice ispod nekog helsinškog mosta, Matti će na nagovor Karija pokušati postati pravi gospodin. Kari će pak za to vrijeme morati zauzeti Mattijevo mjesto pod mostom.

boja, 91 min

Amazon

(1990)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Timo Salminen
Sadržaj:

Nakon što mu supruga pogine u automobilskoj nesreći, finski bankar Kari s dvije kćeri seli u Brazil. Na ulicama Rija De Janeira ostane i bez novca te s kćerima odlazi u unutrašnjost zemlje. Na putovanju upoznaje pilota koji mu govori o rudnicima zlata, školsku učiteljicu koja se zalaže za očuvanje prašuma te pleme Indijanaca koji žive u skladu s prirodom.

boja, 90 min

Zombi i vlak duhova

(Zombie ja Kummitusjuna, 1991)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Olli Varja
Sadržaj:

Zombi je, kao što mu i samo ime sugestira, mladić bez pretjerana elana u svom životu, a jedino čega se vjerno drži je alkohol. Nakon lutanja ulicama Istambula, vraća se u Helsinki gdje biva pozvan u vojsku. Istu uspješno izbjegne nakon što doda terpentin u časnikovu juhu te biva proglašen psihički nesposobnim. Nova prilika se ukaže kada ga prijatelj Harri poziva da nastupi kao basist na turneji njegova benda.

boja, 88 min

Tigrero: film koji nikad nije snimljen

(Tigrero - A Film That Was Never Made, 1993)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Jacques Cheuiche, Samuel Fuller
Sadržaj:

Dokumentarni film sniman u selu Karaja u Brazilu gdje je redatelj Sam Fuller pedesetih godina prošloga stoljeća planirao snimiti film Tigrero. Film nije snimljen jer su filmski studiji lokaciju ocijenili kao preopasnu za predodređene glumačke zvijezde: Johna Waynea i Avu Gardner. Četrdeset godina kasnije Fuller se vraća na isto mjesto sa Jimom Jarmuschem i Mikom Kaurismäkijem da bi ispričao priču o sebi, filmu i ljudima iz toga sela.

c/b i boja, 75 min

Sonic Mirror

(2007)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Jacques Cheuiche
Sadržaj:

Svjetski poznat bubnjar i kompozitor Billy Cobham vodi nas u putovanje kroz svijet glazbe širom svijeta. Put započinje Billyjevim nastupom s Big Band Espoo u Finskoj, nastavlja se u New Yorku gdje je odrastao i napravio prve glazbene korake, a navratit će u Švicarsku i Južnu Ameriku.

boja, 79 min

Povratak kući (2015)

(Homecoming, Finska, 2015)

Režija: Mika Kaurismäki
FOTOGRAFIJA: Jari Mutikainen
Sadržaj:

Tina i Tomi odluče napustiti Helsinki i vratiti se u mir Tinina rodnog mjesta. Sve djeluje idilično dok Tina ne angažira majstora za obnovu kuće, preko noći sve se mijenja… Novi film Mike Kaurismäkija uspješan je spoj drame, komedije i trilera.

boja, DCP, 103 min
Vidi cijeli program