Pablo Trapero

04.10.1971, San Justo, Buenos Aires, Argentina

 

Director
Argentinski producent, redatelj, scenarist i montažer. Napisao je i režirao dva kratkometražna filma, Mocoso malcriado (1993.) i Negocios (1995.), prije dugometražnoga dobro ocijenjenoga Svijet dizalica (Mundo grúa, 1999.), prikaza života migrantskog radnika. Nakon dokumentarnoga filma Naikor, la estación de servicio (2001.) režira drugi dugometražni igrani film Murjak (El bonaerense, 2002.), koji će biti prikazan na filmskom festivalu u Cannesu. U njemu se dotaknuo problema korupcije u policiji, a prikazi života običnih ljudi i problema modernog društva postaju njegove česte teme. Iste godine otvara produkcijsku kuću Matanza Cine u Buenos Airesu unutar koje producira tuđe, ali i svoje slijedeće radove. Snima obiteljsku komediju Familia rodante (2004.), dramu Nacido y criado (2006.) i Lavlju jazbinu (Leonera, 2008.) u kojoj analizira majčinstvo u zatvorskom okruženju. Njegov šesti dugometražni igrani film, krimi drama Carancho (2010.) bio je izabran za argentinskog kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Dramu Bijeli slon (Elefante blanco) snimio je 2012., a posljednji mu je film kriminalistički El Clan (2015.), baziran na stvarnom slučaju.

Filmografija

El Clan (2015)
Venice 70: Future Reloaded (2013) (omnibus, dio)
7 dana u Havani (7 días en La Habana, 2012) (omnibus, dio Jam Session)
Bijeli slon (Elefante blanco, 2012)
Nómade (2010) (kratkometražni)
Carancho (2010)
Stories on Human Rights (2008) (omnibus, dio Sobras)
Lavlja jazbina (Leonera, 2008)
Nacido y criado (2006)
Obitelj na kotačima (Familia rodante, 2004)
Ensayo (2003) (TV serija)
Murjak (El bonaerense, 2002)
Naikor, la estación de servicio (2001) (srednjemetražni, dokumentarni)
Svijet dizalica (Mundo grúa, 1999)
Negocios (1995) (kratkometražni)
Mocoso malcriado (1993) (kratkometražni)


Filmovi redatelja

Carancho

(Argentina, 2010)

Režija: Pablo Trapero
FOTOGRAFIJA: Julián Apezteguia
Sadržaj:

Godišnje u Argentini u prometnim nesrećama pogine više od osam tisuća osoba. U tragedijama za većinu, neki vide priliku za zaradu. Jedna od takvih osoba je Sosa, pravnik koji vrijeme provodi u bolnicama tražeći nove klijente za slučajeve isplate osiguranja. Jednog dana upoznaje Luján, doktoricu tek pristiglu iz provincije u Buenos Aires. Iako mlada, idealistična i posvećena spašavanju života, zaljubljuje se u Sosu.

boja, digitalno, 107 min

Obitelj na kotačima

(Familia rodante, 2004.)

Režija: Pablo Trapero
FOTOGRAFIJA: Guillermo Nieto
Sadržaj:

Brojna argentinska obitelj na poziv udaljene rodbine krene, u trošnoj kamp kućici, na put dug tisuću kilometara. Sve započinje pozivom koji prima osamdesetočetverogodišnja baka Emilia u predgrađu Buenos Airesa: sestra je poziva u Misiones, mjesto i njezina rođenja, da bude počasna gošća na vjenčanju sestrine kćeri. Emilia mobilizira čitavu obitelj da krenu na put: dvije kćeri, njihove muževe i djecu, jedno praunuče te prijatelja jednog djeteta.

digitalno, boja, 103 min

Svijet dizalica

(Mondo Grua, 1999.)

Režija: Pablo Trapero
FOTOGRAFIJA: Cobi Migliora
Sadržaj:

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća, Rulo je bio basist poznate rock grupe. U devedesetim godinama on je razvedeni pedesetogodišnji radnik u Buenos Airesu. Živi s majkom i sinom koji je glazbenik te želi poći očevim stopama i osnovati bend. Rulo pak ostaje bez posla i prihvaća posao operatera bagera u udaljenoj Patagoniji. Napušta sina i djevojku Adrianu i okušava se u novom početku.

digitalno, c/b, 90 min

Bijeli slon

(Elefante blanco, 2012.)

Režija: Pablo Trapero
FOTOGRAFIJA: Guillermo Nieto
Sadržaj:

U Villi Virgin, siromašnom i opasnom dijelu Buenos Airesa, dvojica svećenika i dugogodišnjih prijatelja predano rade da bi pomogli lokalnom stanovništvu. Dok otac Julian koristi političke kontakte u nadgledanju gradnje bolnice, otac Nicolas pokušava oporaviti se od neuspjeha posljednjeg projekta koji je završio tako da je paravojska pobila pripadnike njegove zajednice. Duboko potresen utjehu pronalazi u ateistici Luciani, mladoj, privlačnoj socijalnoj radnici…

digitalno, boja, 105 min

Murjak

(El bonaerense, 2002.)

Režija: Pablo Trapero
FOTOGRAFIJA: Guillermo Nieto
Sadržaj:

Tridesetodvogodišnji Zapa živi laganim tempom u provinciji gdje radi kao bravar. Šef Polaco ga pošalje da pomogne klijentu otvoriti sef, nakon čega se dogodi pljačka. Zapu osumnjiče i uhite. Pomogne mu njegov ujak Ismael, umirovljeni policajac koji ga izvlači iz zatvora i pronalazi mu posao u policijskoj postaji u Buenos Airesu. Zapa se tamo zaljubi u instruktoricu Mabel i počne napredovati u poslu. No, policijska postaja je korumpirana i povlači ga u krivom smjeru.

digitalno, boja, 105 min

Lavlja jazbina

(Leonera, Argentina, 2008)

Režija: Pablo Trapero
FOTOGRAFIJA: Guillermo Nieto
Sadržaj:

Leonera je drama o majčinstvu s Martinom Gusman u glavnoj ulozi Julije, mlade žene osumnjičene za ubojstvo ljubavnika koja rađa čekajući suđenje u zatvoru. Ne sjeća se događaja kobne noći, a osim nje, jedini svjedok je ranjeni, ali preživjeli Ramiro koji bi mogao biti djetetov otac. Julia se ne može pomiriti sa činjenicom da će se morati oprostiti od djeteta. Film je snimljen u stvarnom zatvoru u Buenos Airesu, a dio statista pravi su zatvorenici, ali i zaposlenici zatvora.

digitalno, boja, 113 min

Klan (2015)

(El clan, Argentina, Španjolska, 2015)

Režija: Pablo Trapero
FOTOGRAFIJA: Julián Apezteguia
Sadržaj:

U Argentini, ranih osamdesetih, u naizgled običnom obiteljskom domu u tradicionalnom kvartu San Isidro, zastrašujući obiteljski klan živi od otmica i ubojstava. Glava obitelji Arquímedes osmišljava i predvodi operacije, a, u manjoj ili većoj mjeri, svi članovi obitelji sudjeluju u tom groznom poslu jer žive od visokih iznosa otkupa koje plaćaju obitelji žrtava. Utemeljen na istinitoj priči o obitelji Puccio, ovaj nagrađivani, iznimno napeti film pun spletki i intriga u kont...

boja, digitalno, 110 min

Rođeni u Patagoniji

(Nacido y criado, Argentina, 2006)

Režija: Pablo Trapero
FOTOGRAFIJA: Guillermo Nieto
Sadržaj:

Prvih petnaestak minuta filma pokazuje život sretnoga para, Santiaga i Milli, s malom slatkom djevojčicom u Buenos Airesu. Taj se život raspada nakon prometne nesreće. U slijedećoj sceni, s vremenskim odmakom, Santiaga vidimo kako radi na aerodromu u zabačenom dijelu južne Patagonije. Noću ga proganjaju more, a ni dani mu nisu bolji…

boja, digitalno, 100 min
Vidi cijeli program