Cycle

From 22.01. To 13.02.2024.

In memoriam: William Friedkin

In memoriam: William Friedkin

Filmovi redatelja kultnog trilera 'Francuska veza' i horora 'Egzorcist' kreću od 22. siječnja u kinu Forum

 

U znak sjećanja na lik i djelo jednog od prvaka Novog Hollywooda 1970-ih, gostujući program kina Tuškanac otvara filmsku retrospektivu In memoriam: William Friedkin. Opremljen izborom respektabilnih ostvarenja fokusiranih na turobno lice svijeta i čovjekova unutarnja previranja, ciklus će se krajem siječnja i tijekom prve polovice veljače odražavati u kinu Forum.

Retrospektivu će 22. siječnja u 20 sati otvoriti adaptacija najpoznatije drame nobelovca Harolda Pintera Rođendanska zabava (1968), koju je sam Friedkin opisao kao prvi film koji je stvarno želio napraviti, koji je razumio i za koji je osjećao strast.

Zatim je na rasporedu (23. 01.) poznata triler drama Francuska veza (1971) koja naturalistički predočava kontekst akcije prekida prekooceanske narko-rute kojom je droga transportirana krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Od osam nominacija za Oscara, film je 1972. ovjenčan s pet pozlaćenih Akademijinih statua, uključujući one za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu (Gene Hackman), te nagrađen s tri Zlatna globusa.

Drugo antologijsko ostvarenje slijedi već 25. siječnja, a riječ je o hororu Egzorcist (1973), provokativnoj adaptaciji istoimenog romana Williama Petera Blattyja koja se može interpretirati u ključu buđenja seksualnosti kod djevojčice na početku puberteta. Od deset nominacija za Oscara, film je 1974. ovjenčan onima za najuspjeliji scenarij i najbolji zvuk te je iste godine nagrađen Zlatnim globusom za najbolji film, redatelja, scenarij i sporednu glumicu Lindu Blair.

Izrazito realistički i dokumentarističkim pristupom prožet Čarobnjak (1977) često je opisivan kao remake Nadnice za strah Henrija-Georgesa Clouzota, a donosi priču (29. 01.) o četvorici muškaraca u Južnoj Americi koji prevoze dinamit kroz džunglu pri čemu saznajemo da su ih njihove kriminalne aktivnosti dovele do zida.

Temeljena na stvarnoj pljački središta kompanije Brink u Bostonu 1950. godine i na knjizi koju je o tom slučaju napisao Noel Behnrimi, krimi komedija Brinkov posao (1978) predvođena je prestižnim karakternim glumcima Peterom Falkom i Peterom Boyleom, a na rasporedu je 30. siječnja.

Jedan od najkontroverznijih filmova u Friedkinovom opusu svakako je krimi triler Noćno kruženje (1980). Radnja (31. 01.) obrađuje slučaj misterioznih ubojstava homoseksualaca s newyorške sadomazohističke scene potkraj 70-ih godina, a Al Pacino u ulozi je prikrivenog agenta koji se pretvara da je homoseksualac želeći ući u trag ubojici.

Živjeti i umrijeti u Los Angelesu (1985) intenzivnim je erotizmom prožet krimi triler (05. 02.) o krivotvorenju novca te je poznat i po karizmatičnom zločinačkom paru u izvedbama Willema Dafoea i Debre Feuer. Film je ustvari adaptacija istoimenog romana Geralda Petievicha koji je Friedkina impresionirao prikazom posla tajnih agenata kao nečeg nadrealnog.

Reklamiran kao prvi Friedkinov horor nakon Egzorcista, Čuvar (1990) je nastao prema motivima romana Dadilja Dana Greenburga. Djelo je na programu 06. veljače, a ističe se elementima druidske kulture, stoga dadilja za drevno drvo otima i žrtvuje bebe dovodeći u opasnost dijete mladog bračnog para.

Blue Chips (1994) jedini je Friedkinov uradak sportske tematike (08. 02.), a nastao je prema scenariju specijalista za sportske teme Rona Sheltona. Film prati trenera sveučilišne košarkaške momčadi koji mitom nastoji u tim privući talentirane igrače, a među stvarnim košarkašima najveće uloge dobili su Shaquille O'Neil i Penny Hardaway, dok se u jednoj sceni pojavljuje i Larry Bird - legenda u povijesti NBA.

Friedkinu najdraži vlastiti film Ljubavna ucjena (1995) projekciju će imati 12. veljače. Radi se o erotskom trileru čija radnja istražuje hladnokrvno ubojstvo uglednog milijunaša. Presudan trag za daljnju istragu svjedočenje je jedne od njegovih seksualnih djelatnica koja priznaje da je najželjenija prostitutka među njima, koju tumači fatalna Linda Fiorentino, znana samo po nadimku Jade…

Ciklus umjetnika čiji rad živopisno odražava njegovo stajalište da su upečatljiva slika i zvuk preduvjeti za dobru priču, 13. veljače zaključit će Dvanaest gnjevnih ljudi (1997) koji je Friedkinov jednokratan izlet u televizijsko okruženje nastao prema scenariju Reginalda Rosea. Djelo prati dvanaest porotnika koji trebaju odlučiti je li maloljetni tinejdžer iz velegradskog slama optužen za ubojstvo svog oca kriv ili nevin, a potvrđuje Friedkinovu sklonost ka ekstremima i kontroverzama u oslikavanju unutarnjih sukoba nastranih ili samo neshvaćenih duša o čijim ilegalnim životnim prečacima sude gledatelji.

-----------

Raspored projekcija dostupan je OVDJE, a ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti na blagajni kina Forum sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

 

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.
Cijena ulaznice iznosi 4 eura.

Films in cycle

The Birthday Party

(Ujedinjeno Kraljevstvo, 1968 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: Denys N. Coop
Synopsis:

Stanley, muškarac u ranim srednjim godinama, odsjeda u pansionu na morskoj obali. Tamo ga posjećuju dvojica tajanstvenih i opasnih stranaca, Goldberg i McCann. Stanleyjeva susjeda Lulu donese mu dječji bubanj, koji vlasnica pansiona Maggie predstavi kao rođendanski poklon za njega. Stanley kaže da mu nije rođendan, no Goldberg i McCann svejedno žele prirediti proslavu… Godinu dana nakon kino debija Dobra vremena s popularnim tandemom Sony i Cher, William Friedkin u britanskoj...

color, 123'
PROJECTION:
Monday 22.01.2024 AT 20:00

The French Connection

(USA, 1971 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: Owen Roizman
Synopsis:

Grubi Jimmy Doyle zvan Popeye odlučni je njujorški murjak, detektiv Odjela za suzbijanje narkotika koji povjerene mu zadatke obavlja s partnerom Buddyjem 'Cloudyjem' Russoom. Kad kao novi zadatak preuzmu operaciju prekida lanca transporta heroina iz južne Francuske u Sjedinjene Države, Popeye i Cloudy ni ne slute da je pred njima vrlo složen i zahtijevan zadatak. Nakon što doznaju da je riječ o velikoj pošiljci droge koja se uskoro treba prebaciti, trag će ih d...

color, 104'
PROJECTION:
Tuesday 23.01.2024 AT 20:00

The Exorcist

(USA, 1973 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: Owen Roizman
Synopsis:

Nedugo nakon što se poslom doseli u Washington, filmska glumica Chris MacNeil počne primjećivati neobične promjene u ponašanju i izgledu svoje 12-godišnje kćeri Regan. Isprva se čini da je riječ o shizofreniji, jer se djevojčica baca po krevetu, vrišti i udara o zid, no ubrzo će se pokazati da joj psihijatri, iznenađeni ozbiljnošću slučaja, ne mogu pomoći. Kad nesvakidašnja bolest nastavi napredovati, Chris odluči zanemariti liječnike i pomoć potražiti...

color, 132'
PROJECTION:
Thursday 25.01.2024 AT 20:00

Sorcerer

(USA, 1977 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: Dick Bush, John M. Stephen
Synopsis:

Četvorica muškaraca u Južnoj America preuzela su po život opasan zadatak prevoženja dinamita kroz džunglu teškim kamionima. Oni jednostavno nemaju drugog izbora: jedan je gangster, drugi plaćeni ubojica, treći korumpirani bankar, četvrti palestinski terorist, i sva četvorica su u bijegu nakon što su ih njihove aktivnosti dovele do zida…   Nadnica za strah iz 1953. najslavniji je i najuspješniji film Henri-Georgesa Clouzota, donio mu je glavne nagrade i u...

color, 121'
PROJECTION:
Monday 29.01.2024 AT 20:00

The Brink's Job

(USA, 1978 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: Norman Leigh
Synopsis:

Sitni bostonski kriminalac Tony Pino s petoricom pomagača lakoćom opljačka sto tisuća dolara iz oklopljenog vozila ugledne novčarske kompanije Brink. Nakon tog pothvata Tony posumnja u kvalitetu sigurnosnog sustava samog središta kompanije u sjevernom Bostonu, koje je na glasu kao „neosvojiva tvrđava“. Pretvarajući se da je prodavač automobilskih svjećica, on ulazi u središte tvrtke i shvati da njezin sigurni sustav uopće ne funkcionira, među ostalim i zato što j...

color, 104'
PROJECTION:
Tuesday 30.01.2024 AT 20:00

Cruising

(USA, West Germany, 1980 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: James Contner
Synopsis:

Vrućeg ljeta u New Yorku raskomadani dijelovi muškog tijela plivaju rijekom Hudson. Policija sumnja da je riječ o još jednom ubojstvu neznanog serijskog ubojice koji lišava živote muškarce iz homoseksualnih barova, osobito one sa sado-mazo-kožne scene. Policijski kapetan Edelson predloži policajcu Steveu Burnsu, koji je svojim fizičkim izgledom nalik većini ubijenih, da se kao prikriveni agent ubaci u homoseksualno s/m okruženje i pretvarajući se da je gej poku&scaron...

color, 102'
PROJECTION:
Wednesday 31.01.2024 AT 20:00

To Live And Die In L.A.

(USA, 1985 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: Robby Müller
Synopsis:

Richie Chance je tajni agent u Los Angelesu, specijaliziran za slučajeve falsificiranja novca. Njegov novi partner je John Vukovich, za kojeg se čini da nema Chanceovu čvrstinu, beskompromisnost, pa i beskrupuloznost. Chance i Vukovich istražuju iskusnog krivotvoritelja Rica Mastersa, kriminalca koji ne preza ni od čega da bi ostvario svoje ciljeve i čija je stalna pratilja podjednako opasna i atraktivna Bianca Torres…   Nakon kratkog predaha s kriminalističkom komedijom Posao stolj...

color, 116'
PROJECTION:
Monday 05.02.2024 AT 20:00

The Guardian

(USA, 1990 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: John A. Alonzo
Synopsis:

Bračni par Molly i Alan Sheridan ostavlja svoje dvoje djece na brizi dadilji Diani Julian. Diana, koja je zapravo drevna nimfa, otima mlađe dijete, kćerkicu, i odvodi je u šumu kako bi je žrtvovala divovskom stablu. Tri mjeseca kasnije, bračni par Phil i Kate Sterling u Los Angelesu dobiva sinčića Jakea te angažira dadilju Camillu, Engleskinju, da brine o njemu. Dok se jednog popodneva odmara s dječačićem na livadi, trojica bajkera Camillu pokušaju silovati. Ona pobjegne u podnožje...

color, 92'
PROJECTION:
Tuesday 06.02.2024 AT 20:00

Blue Chips

(USA, 1994 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: Tom Priestly Jr.
Synopsis:

Pete Bell trener je sveučilišne košarkaške momčadi iz Los Angelesa i nalazi se pod velikim pritiskom jer je njegova ekipa aktualnu sezonu završila sa znatno slabijim rezultatom nego  prošlu. Jasno mu je da ne može postići napredak bez angažiranja talentiranih igrača, budućih zvijezda, no njihovo angažiranje zahtjeva 'plaćanje ispod stola', što je u sveučilišnoj košarci naravno zabranjeno. Među onima koje 'poklonima' tre...

color, 108'
PROJECTION:
Thursday 08.02.2024 AT 20:00

Jade

(USA, 1995 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: Andrzej Bartkowiak
Synopsis:

San Francisco. Prominentni poslovni čovjek Kyle Medford ubijen je antiknom sjekiricom u svom domu. Istragu vodi pomoćnik okružnog tužioca David Corelli, zajedno s policijskim detektivima Bobom Hargroveom i Peteyjem Veskom. U sefu ubijenog pronađu fotografije guvernera Lewa Edwardsa u seksualnom odnosu s prostitutkom, kasnije identificiranom kao Patrice Jacinto. Ona na ispitivanju prizna da je jedna od seksualnih djelatnica koje je ubijeni Medford plaćao kako bi imale odnose s bogatašima u...

color, 95'
PROJECTION:
Monday 12.02.2024 AT 20:00

Twelve Angry Men

(USA, 1997 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2))

Directed by: William Friedkin
PHOTOGRAPHY: Fred Schuler
Synopsis:

Dvanaest porotnika trebaju odlučiti je li maloljetni tinejdžer iz velegradskog slama optužen za ubojstvo svog oca kriv ili nevin. Ako odluče da je kriv, ističe im sudac, mladić će biti osuđen na smrtnu kaznu. Porotnici se povlače u posebnu prostoriju i počnu vijećati. Isprva se čini da nema nikakve sumnje u tinejdžerovu krivicu i da će biti lako donijeti jednoglasnu odluku, nužnu da bi odluka bila pravovaljana, no jedan porotnik suprotstavlja se svima ostalima, iznoseći svoje sumnje u ono &scaro...

color, 117'
PROJECTION:
Tuesday 13.02.2024 AT 20:00
See full programe