Cycle

From 19.01. To 19.01.2023.

Seminar „Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja“

Seminar „Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja“

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, uoči predsjedanja Republike Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA-om), u četvrtak, 19. siječnja 2022. od 16 do 19 sati u Kinu Tuškanac održat će se seminar „Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja“ koju organiziraju Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer, Goethe-Institutom Kroatien i Festivalom tolerancije - JFF Zagreb. 

Program konferencije: 

 

Seminar se održava za nastavnike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, učenike 4. razreda gimnazija i strukovnih škola te zainteresiranu javnost.

*Ulaz je besplatan.
Broj mjesta ograničen je na 270, rezervacija mjesta na tajnik@centartolerancije.hr 
*ulaznicu je potrebno preuzeti na blagajni kina Tuškanac na dan seminara

U sklopu seminara bit će prikazan film Matti Geschonnecka Wannsee konferencija (108 min., 2022.) koji opisuje sastanak vodećih predstavnika nacističkog režima 20. siječnja 1942. u vili u berlinskom predgrađu na jezeru Wann/Wansee. Scenarij je izveden iz zapisnika sastanka koji je zacrtao Adolf Eichmann. Tema je bila „konačno rješenje židovskog pitanja“ - organizacija sustavnog, milijunskog masovnog ubijanja Židova u Europi. Na konferenciji je dogovorena provedba holokausta, dakle potpuno istrebljenje Židova iz Europe, zloglasni Endlösung.
Film je dobio brojne nagrade među kojima se ističu čak dvije njemačke televizijske nagrade (Deutscher Fernsehpreis) za najbolji TV film i scenarij. Dobitnik je i prestižne nagrade Prix Europa za najbolji europski igrani film.

Nakon projekcije filma uslijedit će izlaganje dr. sc. Tvrtka Jakovine i Daniela Rafaelića te pitanja i odgovori s publikom.

 

Organizatori:

Zaklada Konrad Adenauer (KAS) je politička zaklada Savezne Republike Njemačke, nazvana po njemačkom političaru Konradu Adenaueru, prvom saveznom kancelaru koji je sudjelovao u stvaranju Kršćansko-demokratske unije Njemačke (CDU) i znatno je utjecao na razvoj te stranke. Svojim programima i projektima aktivno doprinosi međunarodnoj suradnji i sporazumijevanju te se putem političke naobrazbe zauzima za mir, slobodu i pravednost.

Goethe-Institut je kulturna ustanova Savezne Republike Njemačke koja djeluje u 158 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj već 50 godina, od 1973. Institut potiče učenje jezika te kulturnu suradnju između Njemačke i Hrvatske. Jezični odjel nudi tečajeve, radionice i seminare za nastavnike te opširan program ispita.

Knjižnica Goethe-Instituta je nanovo otvorena u Zagrebu u Zadarskoj 80, redizajnirana i besplatna za sve korisnike te nudi velik fond knjiga i medija za sve one koji se zanimaju za Njemačku i koji uče ili žele podučavati njemački, organizira radionice i konferencije za knjižničare, prevoditelje i druge dionike kulturnog života.

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust javna je ustanova osnovana 2017. godine po principu javno-privatnog partnerstva između Grada Zagreba i udruge građana Festival suvremenog židovskog filma. Centar je u suradnji sa zakladom „STIFUNG – SPUREN“, njemačkog umjetnika Guntera Demniga i hrvatskim partnerima postavio 2020. godine u Zagrebu prve Stolpersteine (hrv. kamene spoticanja). Do danas je postavljen 41 Kamen spoticanja na širem zagrebačkom prstenu. Centar organizira brojne edukativne programe poput webinara i tribina te kulturnih događanja posvećenih razvoju demokratskog društva te očuvanju sjećanja na holokaust.

Festival tolerancije - JFF Zagreb / Udruga građana Festival suvremenog židovskog filma Zagreb
Osnovana je u Zagrebu 2008. godine. Prepoznata je po šesnaestogodišnjem održavanju Festivala tolerancije – JFF Zagreb čiji je predsjednik do smrti (2019.) bio preživjeli holokausta i dvostruki oskarovac Branko Lustig. Osim Festivala, udruga od 2009. godine organizira izvannastavne edukacijske programe za učenike i studente kroz svjedočanstva preživjelih holokausta te programe posvećene pozitivnoj integraciji Roma, izbjeglica i osoba s invaliditetom. Do danas je kroz edukativne programe prošlo više od 40.000 mladih. Udruga je 2012. godine pokrenula inicijativu postavljanja spomenika žrtvama holokausta u Zagrebu koji je nakon brojnih sporova u javnosti otkriven 2022. godine na Glavnom kolodvoru.

Films in cycle

The Conference

(Die Wannseekonferenz, Germany, 2022)

Directed by: Matti Geschonneck
PHOTOGRAPHY: Theo Bierkens
Synopsis:

Projekcija se održava u sklopu gostujućeg seminara „Wannsee konferencija – Konačno rješenje židovskog pitanja“. Ulaz na seminar je besplatan uz prethodno rezerviranje ulaznica, a vrijeme početka projekcije ovisit će o ostalom programu. Više informacija pročitajte ovdje. Dana 20. siječnja 1942. petnaest visokih dužnosnika nacističke birokracije sastalo se u vili na jezeru Wannsee u zapadnom dijelu Berlina. Na dnevnom redu bila je samo jedna točka: &ldquo...

color, 108'
PROJECTION:
Thursday 19.01.2023 AT 16:00
See full programe