Blue Chips

drama, USA, 1994 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

DIRECTED BY: William Friedkin

Blue Chips

CAST:
Nick Nolte,
Mary McDonnell,
Ed O'Neill,
J. T. Walsh,
Alfre Woodard,
Shaquille O'Neal

SCRIPT:
Ron Shelton

PHOTOGRAPHY:
Tom Priestly Jr.

MUSIC:
Jeff Beck,
Nile Rodgers

EDITING:
Tom Priestly Jr.

SCENOGRAPHY:
Thomas L. Roysden

COSTUMES:
Bernie Pollack

Synopsis:

Pete Bell trener je sveučilišne košarkaške momčadi iz Los Angelesa i nalazi se pod velikim pritiskom jer je njegova ekipa aktualnu sezonu završila sa znatno slabijim rezultatom nego  prošlu. Jasno mu je da ne može postići napredak bez angažiranja talentiranih igrača, budućih zvijezda, no njihovo angažiranje zahtjeva 'plaćanje ispod stola', što je u sveučilišnoj košarci naravno zabranjeno. Među onima koje 'poklonima' treba privući u svoje redove je i divovski centar Neon Boudeaux…
 

Nakon komercijalnog i kritičarskog kraha Sorcerera, William Friedkin punih 17 godina nije radio pod okriljem jedne od najvećih hollywoodskih filmskih kuća, Paramounta. Do obnove suradnje došlo je jer se Friedkin međuvremenu, 1991., vjenčao s čelnicom Paramounta Sherry Lansing, koja mu je omogućila da usprkos neuspješnosti poluči nekoliko filmova za kompaniju kojom je upravljala.

Blue Chips prvi je i jedini autorov uradak sportske tematike, a nastao je prema scenariju specijalista za sportske teme, Rona Sheltona (Bull Durham, Veliki hakleri). Imao je relativno korektan odjek u sjevernoameričkim kinima, no u svjetskima je prošao izrazito slabo, dok su kritike bile podijeljene. Legendarni Nick Nolte dao je sve od sebe da svom liku trenera ulije veliku dozu energije, čak je napisao interni roman od dvjestotinjak stranica u kojem daje background svog lika i razrađuje ga, no i njegovi dani slave, kao i Friedkinovi, ipak su bili više-manje prošli pa nije mogao samom svojom pojavom filmu privući veći broj gledatelja. Od stvarnih košarkaša najveće uloge dobili su Shaquille O'Neil i Penny Hardaway, a u jednoj sceni pojavljuje se i Larry Bird, jedna od najvećih legendi u povijesti NBA.

Autor teksta: Damir Radić

color, 108'

Trailer