The Brink's Job

crime comedy, USA, 1978 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

DIRECTED BY: William Friedkin

The Brink's Job

CAST:
Peter Falk,
Peter Boyle,
Allen Garfield,
Warren Oates,
Gena Rowlands,
Paul Sorvino

SCRIPT:
Walon Green

PHOTOGRAPHY:
Norman Leigh

MUSIC:
Richard Rodney Bennett

EDITING:
Robert K. Lambert,
Bud S. Smith

SCENOGRAPHY:
Bruce Kay,
George R. Nelson

COSTUMES:
Ruth Morley

Synopsis:

Sitni bostonski kriminalac Tony Pino s petoricom pomagača lakoćom opljačka sto tisuća dolara iz oklopljenog vozila ugledne novčarske kompanije Brink. Nakon tog pothvata Tony posumnja u kvalitetu sigurnosnog sustava samog središta kompanije u sjevernom Bostonu, koje je na glasu kao „neosvojiva tvrđava“. Pretvarajući se da je prodavač automobilskih svjećica, on ulazi u središte tvrtke i shvati da njezin sigurni sustav uopće ne funkcionira, među ostalim i zato što je u njemu samo jedan, i to jeftini alarm. Stoga Tony počne planirati veliku pljačku…
 

Film se temelji na stvarnoj pljački središta kompanije Brink u Bostonu 1950. i na knjizi koju je o tom slučaju napisao Noel Behn. Izvorno, bio je to projekt uglednog Johna Frankenheimera (Ptičar iz Alcatraza, Sedam dana u svibnju, Francuska veza II), no kad je on od njega odustao, slavni producent Dino De Laurentiis ponudio ga je Williamu Friedkinu. Friedkin se u to vrijeme suočio s propašću projekta adaptacije autobiografske knjige Rona Kovica Rođen 4. srpnja, jer producent i glavni glumac Al Pacino nije uspio namaknuta sredstva (mnogo godina kasnije tu će adaptaciju realizirati Oliver Stone s Tomom Cruiseom u naslovnoj roli), stoga je prihvatio De Laurentiisovu ponudu. Imao je u to vrijeme iza sebe neuspjeh s novom, američkom verzijom kultnog filma Henri-Georgesa Cluozota Nadnica za strah, no još je bio vrlo vruć režiser zahvaljujući prethodnim silnim uspjesima Francuske veze i Egzorcista.

Odbacio je scenarij s kojim je radio Frankenheimer i s kojim je i sam De Laurentiis bio nezadovoljan, te angažirao scenarista Walona Greena s kojim je surađivao na Nadnici za strah. Također, sklopio je vrhunsku glumačku postavu predvođenu prestižnim karakternim glumcima Peterom Falkom, u to vrijeme naslovnom zvijezdom ultrapopularne kriminalističke tv-serije Columbo, ali i jednim od omiljenih glumaca 'oca američkog nezavisnog filma' Johna Cassavetesa, te Peterom Boyleom (naslovna uloga u kultnom nezavisnom filmu Joe… i to je Amerika Johna Avildsena, budućeg režisera prvog Rockyja), Warenom Oatesom (Divlja horda), Paulom Sorvinom (Dobri momci) i Genom Rowlands, Cassavetesom suprugom i muzom, zvijezdom brojnih njegovih filmova.

Slavni kritičar Roger Ebert jako je hvalio film i Friedkina, njegov „lak dodir, sposobnost da orkestrira bogat humor s hrpom likova koji su komični, ali i dalje dovoljno realistički da dijelimo njihove osjećaje“. Sam Friedkin, međutim, nije bio naročito zadovoljan, izjavivši da Brinkov posao doduše „ima lijepih trenutaka usprkos tanko ocrtanim karakterima“, ali da „nije ostavio traga“. Također, smatrao ga je filmom koji je završio najdalje od vizije s kojom ga je počeo raditi. U svakom slučaju, dobar ritam i vrsni glumci glavni su aduti ostvarenja u čijem su stvaranju kao savjetnici učestvovali i neki sudionici pljačke iz 1950., na kojoj se film temelji. 

Autor teksta: Damir Radić

color, 104'

Trailer