The French Connection

feature film, crime drama, USA, 1971 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

DIRECTED BY: William Friedkin

The French Connection

CAST:
Gene Hackman (Jimmy Doyle),
Fernando Rey (Alain Charnier),
Roy Scheider (Buddy Russo),
Tony Lo Bianco (Sal Boca),
Marcel Bozzuffi (Pierre Nicoli)

SCRIPT:
Ernest Tidyman (based on book by Robin Moore)

PHOTOGRAPHY:
Owen Roizman

MUSIC:
Don Ellis

EDITING:
Gerald B. Greenberg

SCENOGRAPHY:
Edward Garzero

COSTUMES:
Joseph Fretwell III

Synopsis:

Grubi Jimmy Doyle zvan Popeye odlučni je njujorški murjak, detektiv Odjela za suzbijanje narkotika koji povjerene mu zadatke obavlja s partnerom Buddyjem 'Cloudyjem' Russoom. Kad kao novi zadatak preuzmu operaciju prekida lanca transporta heroina iz južne Francuske u Sjedinjene Države, Popeye i Cloudy ni ne slute da je pred njima vrlo složen i zahtijevan zadatak.

Nakon što doznaju da je riječ o velikoj pošiljci droge koja se uskoro treba prebaciti, trag će ih dovesti do trgovine slatkišima za čije se vlasnike, Sala Bocu i njegovu suprugu Angie, čini da su umiješani u čitavu operaciju. Istodobno, sve akcije povezane s prodajom heroina Amerikancima i transportom droge u Ameriku u Marseilleu organizira bogati i otmjeni Alain Charnier, lokalni narko-boss koji će ubrzo doznati za Popeyjevu i Cloudyjevu akciju i njezino napredovanje, te ih odlučiti ukloniti i osigurati nesmetan protok droge.
 

Godine 1972. od osam nominacija za Oscara ovjenčana s pet pozlaćenih Akademijinih statua, uključujući one za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu, te nagrađena s tri Zlatna globusa, izvrsna krimi-drama Williama Friedkina (Istjerivač đavola, Živjeti i umrijeti u Los Angelesu, Ubojiti Joe) temelji se na faction-knjizi The French Connection: The World´s Most Crucial Narcotics Investigation američkog pisca Roberta Lowella 'Robina' Moorea Jr.-a. Dok je Moore u knjizi opisao stvarnu operaciju presretanja pošiljke heroina iz Turske preko Francuske u SAD (tzv. 'Francuska veza'), scenarist Ernest Tidyman (izvorni Shaft Gordona Parksa, Nepoznati zaštitnik Clinta Eastwooda) je priču adaptirao na način da ona nema veze sa stvarnim događajima opisanima u knjizi.

Posrijedi je film koji na impresivan naturalistički način predočava kontekst akcije prekida konkretne prekooceanske narko-rute kojom je droga transportirana krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Oporim realističnim stilom i dojmljivim ozračjem djelo je u vrijeme premijere predstavljalo novinu i osvježenje u okviru tada dominantnih žanrovskih konvencija, pri čemu se osobito izdvajao pseudodokumentaristički prosede kojim je kreirana iznimno realistična slika kriminala na njujorškim ulicama.

Djelo odličnog ritma koje uz izuzetno sugestivnu i dinamičnu režiju nose raspoloženi glumački nastupi dvostrukog oskarovca Genea Hackmana (Bonnie i Clyde, Prisluškivanje, Noćna kretanja, Nepomirljivi), markantnog Roya Scheidera (Ralje, Sav taj jazz, Plavi grom) i Fernanda Reya (Tristana, Diskretni šarm buržoazije, Taj mračni predmet želje) odlikuju i uzbudljive akcijske scene policijskih potjera.

Zanimljivo je da Friedkin u ulozi Popeya isprva nije želio Hackmana, nego komičara Jackieja Gleasona, a potom Stevea McQueena, koji nakon Bullitta nije želio opet tumačiti policajca. Također, redatelj je prvotno u roli glavnog negativca vidio španjolskog glumca Francisca Rabala (Friedkin je njega i Fernanda Reya gledao u Ljepotici dana Luisa Buñuela), no došlo je do zabune te je umjesto Rabala angažiran Rey, koji nije znao engleski, a ni francuski mu nije bio jača strana.

color, 104'

Trailer