Crisis

Kris, Sweden, 1946

DIRECTED BY: Ingmar Bergman

Crisis

Synopsis:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u utorak 26. svibnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Sredovječna Ingeborg siromašna je, ali dobrodušna učiteljica glasovira koja u mirnom provincijskom gradiću živi sa svojom posvojenom kćerkom Nelly. Kad djevojka napuni osamnaest godina života, neočekivano će se pojaviti njezina biološka majka Jenny, ekscentrična žena koja je kći nakon njezina rođenja i povjerila Ingeborg na skrb. Jenny sad želi Nelly povesti u Stockholm, s namjerom da djevojku u velikom gradu podučava poslu u salonu za uljepšavanje koji vodi... 

Debitantski samostalni autorski projekt Ingmara Bergmana, realiziran dvije godine nakon što je kao scenarist surađivao na romantičnoj drami Mučenje Alfa Sjöberga, koja je 1946. u Cannesu ovjenčana Grand Prixom, temelji se na radio-drami Majčinski instinkt (Moderhjertet) danskog pisca i dramatičara Lecka Fischera. Film u kojem se Bergman, nakon neuspješnog okušavanja u poslu kazališnog redatelja u gradskom teatru u Helsingborgu, prvi put pozabavio određenim temama kojima će se tijekom čitave karijere često vraćati, ponajprije analizom odnosa među ženama te predočavanjem kompleksnih ženskih osobnosti, sam je redatelj kasnije nazvao ´grandioznom besmislicom”. Riječ je o pomalo artificijelnoj melodrami u realizaciji koje je Bergman platio danak neiskustvu i nesnalaženju u novom mediju, zbog čega mu je nakon tri tjedna snimanja studio kao supervizora poslao glasovitog redatelja Victora Sjöströma, koji će jedanaest godina kasnije tumačiti glavnu ulogu u Bergmanovu remek-djelu Divlje jagode. Konačan rezultat je teatralno i shematično moralistički intonirano ostvarenje koje romantičarski zagovara vrline jednostavnog, mirnog i poštenog seoskog života u odnosu na korumpirani i nemoralni gradski život.