Through a Glass Darkly

Såsom i en spegel, feature film, drama, Sweden, 1961

DIRECTED BY: Ingmar Bergman

Through a Glass Darkly

Synopsis:

Film postaje dostupan za besplatno online prikazivanje u subotu 30. svibnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Promo kod za besplatno gledanje ovog filma glasi: OgledaloFREE
Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Mentalno nestabilna Karin upravo je izišla s liječenja u psihijatrijskoj bolnici, a želeći ubrzati svoje ozdravljenje odluči sa suprugom Martinom, liječnikom koji joj ne može pomoći, otputovati na odmor kod članova obitelji na jednom otoku. No ni u kome od njih neće pronaći potrebnu potporu, jer je njezin otac, pisac David, hladan i otuđen čovjek, a njezin plahi mlađi brat Minus je mladić koji se bori s vlastitim emotivnim problemima... 

Psihološka drama nagrađena Oscarom za najbolji film s neengleskog govornog područja, nagrađena u Berlinu, a sljedeće godine nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg izvornog scenarija, jedan je od najosobnijih projekata Ingmara Bergmana. Prvi nastavak autorove neformalne trilogije o vjeri, koju zaokružuju filmovi Pričesnici i Šutnja prema nekim je izvorima temeljen na kratkoj priči The Yellow Wallpaper američke prozaistice, pjesnikinje i humanistice Charlotte Perkins Gilman, njezinoj poluautobiografskoj priči koju je napisala nakon nekoliko napada postpartalne psihoze. Bergman je lik otuđenog Davida u dobroj mjeri koncipirao prema samome sebi, film je posvetio svojoj tadašnjoj supruzi, pijanistici Käbi Laretei, a sniman je na švedskom otoku Fårö, na kojem je i sam ljetovao. Impresivno režirano djelo fascinantne ugođajnosti strukturirano je po uzoru na Strindbergove drame, u tri čina i sa samo četiri lika koji funkcioniraju kao svojevrsni glazbeni kvartet, i jedan je od prvih Bergmanovih komornih filmova u kojem redatelj na promišljen, vrlo intrigantan i provokativan način tematizira i odnos prema Bogu i religiji općenito.