A Lesson in Love

En lection i kärlek, feature film, Sweden, 1954

DIRECTED BY: Ingmar Bergman

A Lesson in Love

Synopsis:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u srijedu 10. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Iza Davida Ernemanna i njegove supruge Marianne je petnaest godina braka, i oboje osjećaju da su se već dobrano razdvojili i udaljili jedno od drugog. U tolikoj mjeri da je ginekolog David imao vezu sa svojom pacijenticom, privlačnom 21-godišnjom Susanne Verin s kojom je nedavno prekinuo, a Marianne je imala aferu s naočitim Carl-Adamom, Davidovim najboljim prijateljem s kojim trenutno održava neobičan odnos. Kad ona jednog dana odluči vlakom otputovati u Kopenhagen na sastanak s Carl-Adamom, u isti će vlak ući i David, pretvarajući se da je to puka slučajnost. 

Humorna romantična drama scenarista i redatelja Ingmara Bergmana, djelo u kojem komedija preteže nad dramom, ostvarenje je u kojem se autor, slično dijelu svojih projekata realiziranih tijekom 1950-ih godina, bavi nekima od svojih stalnih tema, ponajprije elaboriranjem muško-ženskih i bračnih odnosa te analizom ženske psihe uz nerijetko variranje određenog karaktera kroz više likova. U tim filmovima dominira komični ugođaj, ambijentacija zbivanja je često ljetna a redatelj ostvaruje ravnovjesje idile i nelagode. Film duhovitih dijaloga te urbane priče i likova odlikuju i sjajne glumačke interpretacije, Bergman je i ovdje sugestivan redatelj te oštrouman opservator „borbe među spolovima”, a premda je riječ o ostvarenju slabijem od primjerice njegova sljedećeg filma Osmijesi ljetne noći, posrijedi je naslov koji se skladno uklapa u ostatak autorova opusa.