Summer with Monika

Sommaren med Monika, feature film, Sweden, 1953

DIRECTED BY: Ingmar Bergman

Summer with Monika

Synopsis:

Film postaje dostupan za besplatno online prikazivanje u utorak 2. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Promo kod za besplatno gledanje ovog filma glasi: MonikaFREE
Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Mladić Harry i djevojka Monika iz radničke četvrti Stockholma zaljube se i odluče otići od kuće i provesti zajedničko ljeto na malom otoku. No, ljubavnu idilu ubrzo naruše financijske nevolje, a povratkom u Stockholm Monika otkriva da je trudna...

Romantična drama za koju je scenarij prema svom istoimenom romanu napisao švedski pisac Per Anders Fogelström, jedan od najistaknutijih predstavnika suvremene švedske književnosti, ubraja se među najljepše filmove o ljetu. Ostvarenje koje je imalo veliki utjecaj na Bergmanovo buduće stvaralaštvo posjeduje iznimnu svježinu i senzualnost ranije faze autorova opusa, a uspjeh kod publike može zahvaliti i dosta slobodnim erotskim prizorima. U filmu zamišljenom kao redateljev odgovor na švedske idilične romanse onog vremena, poput naslova Plesala je samo jedno ljeto redatelja Arnea Mattssona, Bergman romantiku i liriku romantičnih scena vrlo učinkovito križa s oporošću stvarnog života i svojim stalnim motivima o nedokučivosti ljudske prirode. Pritom su i prikazi prirode koja okružuje protagoniste lirični, čime redatelj posvaja obilježja autorskog rukopisa svog mentora Victora Sjöströma. Bergmanovi intimistički pristupi bili su nadahnuće prvacima francuskog novog vala, pa je Jean-Luc Godard Ljeto s Monikom nazvao ´najoriginalnijim filmom najoriginalnijeg redatelja´.