Port of Call

Hamnstad, feature film, drama, Sweden, 1948

DIRECTED BY: Ingmar Bergman

Port of Call

Synopsis:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u srijedu 3. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Mlada Berit depresivna je i samoubojstvu sklona tinejdžerica koja jednog dana skokom u more pokuša počiniti samoubojstvo. Spasi je nešto stariji Gösta, mladić koji se nakon osam godina provedenih u Indiji gdje je boravio kao pomorac, vraća radu na dokovima u Göteborgu... 

Peti Bergmanov dugometražni igrani film opora je psihološka melodrama koja se odigrava na dokovima Göteborga, grada u kojem je autor na početku karijere tri godine radio kao kazališni redatelj. Ostvarenje za koje je priču napisao ugledni švedski prozaik, pjesnik i scenarist Olle Länsberg jedan je od prvih Bergmanovih filmova u kojem se on posvetio tematiziranju otuđenosti i nemogućnosti pomirenja s prošlošću, što će kasnije postati središnje teme njegovih brojnih djela. Socijalni kontekst je izuzetno važan, pa se cjelina nerijetko doima poput dokumentarca o životu radničke klase, zbog čega je u njoj moguće detektirati snažne utjecaje filmova Roberta Rossellinija i talijanskog neorealizma. Tako je do poprilici posljednje trećine filma, u kojoj dotad opori ton iznenada ustupa mjesto neuvjerljivom optimističnom ugođaju, što uz promjenu ritma rezultira ne baš sugestivnom završnicom. Glumačke interpretacije su izvrsne, Bergman sjajno koristi eksterijere u koje je u ovom filmu prvi put izišao, uspješno se oslobađajući teatarskog zaleđa i ograničenja, a redatelj se prilično hrabro ali i promišljeno bavi za vrijeme u kojem je film snimljen provokativnim motivima maloljetničke delinkvencije i njezina kažnjavanja, religijske konzervativnosti te muške hipokrizije u odnosu prema ženskoj seksualnosti.