Requiem for a Dream

drama, USA, 2000 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

DIRECTED BY: Darren Aronofsky

Requiem for a Dream

CAST:
Ellen Burstyn (Sara Goldfarb),
Jared Leto (Harry Goldfarb),
Jennifer Connelly (Marion Silver),
Marlon Wayans (Tyrone C. Love),
Christopher McDonald (Tappy Tibbons)

SCRIPT:
Hubert Selby Jr.,
Darren Aronofsky

PHOTOGRAPHY:
Matthew Libatique

MUSIC:
Clint Mansell

EDITING:
Jay Rabinowitz

SCENOGRAPHY:
Ondine Karady

COSTUMES:
Laura Jean Shannon

Synopsis:

Sara Goldfarb umirovljena je udovica i živi u malom stanu, gdje većinu vremena provodi gledajući televiziju, posebno šou koji promovira samopomoć. Mašta je preuzima i ona ima deluzija da gostuje u omiljenom šou. Njezin sin Harry ovisnik je o narkoticima, a sa svojim najboljim prijateljem Tyroneom zamišlja da će postati trgovac drogom i tako se obogatiti. Harryjeva djevojka Marion ima dara za modni dizajn i uopće umjetnost, ali prepušta se narkotičkom svijetu svog dečka…
 

Nakon velikog odjeka njegova crno-bijelog ultraniskobudžetnog prvijenca Pi, koji je snimio posuđujući novac od prijatelja i znanaca te tražeći sponzore, Darren Aronofsky je za sljedeći film, adaptaciju romana kultnog spisatelja Huberta Selbyja Jr.-a (Posljednji izlaz za Brooklyn), imao na raspolaganju znatno veći proračun i neusporedivo atraktivniju glumačku postavu. Angažirao je tada već gotovo zaboravljenu oscarovku Ellen Burstyn koja je polučila izvanrednu ulogu što joj je donijela šestu nominaciju (petu za glavnu glumicu) za Akademijinu nagradu, prvu nakon dvadeset godina i filma Uskrsnuće režisera Daniela Petrieja (jedinog Oscara osvojila je 1975. za naslovnu rolu u Alice više ne stanuje ovdje Martina Scorsesea).

Uz Burstyn vodeće su uloge, također sjajno, igrale dvije mlade zvijezde, Jared Leto i Jennifer Connellly (nagrađena za najbolju epizodnu rolu Nezavisnim duhom, vodećom američkom nagradom za nezavisni film). Rekvijem za snove bio je, nakon Pi, novi milestone za Aronofskog, iz današnje perspektive gledano jedan je to od najvećih filmova s prijelaza 20. na 21. stoljeća. Oslonjen na rijetko viđene vizualne senzacije i frenetičnu montažu u spoju s provokativnom tematikom narkomanske i medijske (televizijske) ovisnosti, nudeći i jedan od najsmjelijih seksualnih prizora izvan pornografskih obora u proteklih dvadesetak godina (obnažena Jennifer Connely u inverznoj lezbijskoj interakciji posredstvom dvoglavog dilda, u okruženju strašću obuzetih muškaraca koji seksualni par zasipaju dolarskim novčanicama), Rekvijem za snove svojim je razuzdano elegantnim stapanjem intenzivne stilizacije i naturalizma u zadivljujuću oniričnu cjelinu potvrdio genij Darrena Aronofskog.

color, 102'

Trailer