The Rite

Riten, feature film, drama, Sweden, 1969

DIRECTED BY: Ingmar Bergman

The Rite

Synopsis:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u nedjelju 7. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

U neimenovanoj zemlji sudac Abrahamson u svom uredu ispituje troje glumaca. Dok je sredovječni Hans Winkelmann vođa glumačke trupe, bogat i samozadovoljan čovjek, njegova razdražljiva supruga Thea je naizgled krhka žena, a njezin ljubavnik Sebastian Fisher je teški alkoholičar, nepouzdan čovjek stalno u dugovima, k tome i odgovoran za ubojstvo nekadašnjeg partnera. Sudac Abrahamson provodi istragu o navodno opscenoj i nemoralnoj predstavi koju postavlja Hansova glumačka družina...

Drama koju je Ingmar Bergman realizirao u zacijelo najinovativnijem razdoblju svog stvaralaštva, televizijska je produkcija pred čiju se premijeru 25. ožujka 1969. godine redatelj s TV-ekrana obratio gledateljima, duhovito im i samokritički preporučivši da umjesto gledanja njegova filma otiđu u kino. Ostvarenje koje je dočekano većinom pozitivnim kritikama, pri čemu su kritičari bili donekle zbunjeni viđenim, podijeljeno je u segmente od kojih se polovica odigrava u sučevu uredu, a u drugoj polovici se prikazuju detalji iz svakodnevice troje glumaca. Onodobnu kritiku najviše je zbunjivalo to što se većim dijelom filma ne zna zbog čega sudac strogo ispituje glumce, a kad to napokon bude otkriveno, dramski intenzitet u tom smislu je već splasnuo i preusmjerio se na druge stvari. Riječ je o kakvoćom neujednačenom djelu sugestivnog klaustrofobičnog ugođaja te vrlo raspoloženih i zabavnih glumačkih interpretacija, ujedno i o jednom od u seksualnim prizorima najeksplicitnijih Bergmanovih filmova, što je osobito u vrijeme premijere bilo vrlo provokativno. Glavne uloge tumače stalni redateljevi glumci Ingrid Thulin, Gunnar Björnstrand i Anders Ek, a u maloj ulozi svećenika pojavljuje se i sam Bergman.