The Birthday Party

drama, Ujedinjeno Kraljevstvo, 1968 | Mjesto prikazivanja filma: Kino Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2)

DIRECTED BY: William Friedkin

The Birthday Party

CAST:
Robert Shaw,
Patrick Magee,
Dandy Nichols,
Sydney Tafler,
Moultrie Kelsall,
Helen Fraser

SCRIPT:
Harold Pinter

PHOTOGRAPHY:
Denys N. Coop

EDITING:
Antony Gibbs

Synopsis:

Stanley, muškarac u ranim srednjim godinama, odsjeda u pansionu na morskoj obali. Tamo ga posjećuju dvojica tajanstvenih i opasnih stranaca, Goldberg i McCann. Stanleyjeva susjeda Lulu donese mu dječji bubanj, koji vlasnica pansiona Maggie predstavi kao rođendanski poklon za njega. Stanley kaže da mu nije rođendan, no Goldberg i McCann svejedno žele prirediti proslavu…

Godinu dana nakon kino debija Dobra vremena s popularnim tandemom Sony i Cher, William Friedkin u britanskoj je produkciji snimio adaptaciju najpoznatije drame budućeg nobelovca Harolda Pintera Rođendanska zabava. Drama je premijerno izvedena 1957., a Friedkin ju je prvi put na kazališnim daskama gledao 1962. u San Francisku, i duboko ga se dojmilo Pinterovo povezivanje poetike teatra apsurda i realizma. Nakon brojnih televizijskih projekata i spomenutog kino debija koji je smatrao promašajem, Friedkin je adaptaciju Pinterova komada, za koju je sam dramatičar napisao scenarij, opisao kao prvi film koji sam stvarno želio napraviti, koji sam razumio i za koji sam osjećao strast.

Režiser i dramatičar blisko su surađivali, Pinter je odabrao većinu glumaca, a Friedkin je smatrao kako je casting bio savršen te i mnogo godina kasnije izjavljivao da je na taj film, bez obzira na povremena redateljska pretjerivanja, ponosan. Zanimljivo je da je jedan drugi američki režiser na radu u Velikoj Britaniji, znameniti Joseph Losey, posredstvom Pintera zatražio da Friedkin iz svog filma izbaci kadar s ogledalom, jer da previše podsjeća na njegov, Loseyjev stil, no mlađi zemljak to je odbio, kasnije izjavivši da nije želio uništiti filmski kontinuitet da bi utažio Loseyjev ego. Rođendanska zabava slabo je poznat biser sa samih početaka Friedkinova kino opusa, prava poslastica koju ambiciozniji filmofili ne bi trebali propustiti.  

Autor teksta: Damir Radić

color, 123'

Trailer