All About My Mother

Todo sobre mi madre, drama, Spain, France, 1999 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

DIRECTED BY: Pedro Almodóvar

All About My Mother

CAST:
Cecilia Roth (Manuela),
Marisa Paredes (Huma Rojo),
Candela Peña (Nina),
Antonia San Juan (Agrado),
Penélope Cruz (sestra Rosa)

SCRIPT:
Pedro Almodóvar

PHOTOGRAPHY:
Affonso Beato

MUSIC:
Alberto Iglesias

EDITING:
José Salcedo

SCENOGRAPHY:
Federico García Cambero

COSTUMES:
José María de Cossío,
Bina Daigeler

Synopsis:

Sredovječna Manuela žena je u potpunosti posvećena podizanju svog sina Estebana. U jednoj bolnici u Madridu ona radi kao medicinska sestra, koordinatorica za transplantaciju organa, i samohrana je majka koja od Estebana krije istinu o njegovu ocu, transseksualcu imenom Lola. Tinejdžer Esteban je o Manueli napisao filmski scenarij naslovljen Sve o mojoj majci, a kad mladić navrši sedamnaest godina, na njegov rođendan on i majka odu u kazalište pogledati predstavu Tramvaj zvan žudnja prema komadu Tennesseeja Williamsa.

Nakon predstave, Esteban na ulici pokuša dobiti autogram od glavne glumice Hume Rojo, a u nastaloj gužvi mladića pred majčinim očima pregazi automobil te on pogine. Ne uspijevajući nastaviti dotadašnji život, tugom shrvana Manuela odluči se vratiti u Barcelonu, grad u kojem su nekada živjeli, te potražiti Estebanova oca, koji nikad nije ni doznao da ima sina. U Barceloni će Manuela susresti i svoju staru prijateljicu Agrado, transseksualnu prostitutku koju je Lola nedavno ostavila, a u traganju za Lolom objema će pomoći požrtvovna Rosa, časna sestra specijalizirana za pomoć prostitutkama u nevolji.
 

Godine 2000. nagrađena Oscarom i Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja te iste godine u istoj kategoriji ovjenčana i nagradom BAFTA, maestralna melodrama za koju je scenarist i redatelj Pedro Almodóvar na festivalu u Cannesu nagrađen kao najbolji redatelj, dok je film osvojio i nagradu Ekumenskog žirija, najemotivnije je i najintimističkije ostvarenje u dotadašnjoj autorovoj karijeri. Djelo koje je Almodóvara predstavilo u prilično drugačijem, znatno smirenijem, zrelijem i promišljenijem izdanju, očekivano odlikuju (pre)naglašena emocionalnost, stilska i koloristička raskoš, 'camp' estetika te galerija slikovitih likova i njihovih pomaknutih međuodnosa, no autor više ne inzistira na provokaciji, pogotovo onoj koja bi bila samoj sebi svrhom.

Lucidno se poigravajući metafilmskim elementima, sudbinama senzibilnih žena i muškaraca koji se takvima osjećaju, žanrovskim odrednicama psihološke (melo)drame i televizijske sapunice, kao i očekivanjima i osjećajima gledatelja, Almodóvar je naslovom Sve o mojoj majci ispisao efektnu posvetu Williamsovoj drami i Kazanovu filmu Tramvaj zvan žudnja, te remek-djelu Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza. Izvrsna Cecilia Roth (Pepi, Luci, Bom i ostale djevojke iz grupe, Labirint strasti, Pričaj s njom) predvodi glumačku postavu u kojoj su i redateljeve stalne glumice Marisa Paredes (Cvijet moje tajne, Život je lijep, Đavolja kralježnica, Koža u kojoj živim) te Penélope Cruz (Živo meso, Vraćam se, Tuga i slava, Svi znaju sve Asghara Farhadija).

color, 101'

Trailer